2022.10.23. 15:52
Mangalicából gyúrtak, töltött káposztát főztek Békéscsabán - galériával
Mangalica húsából gyúrtak kolbászt a 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivál vasárnapi napján a nyugdíjas klubok, egyesületek, civil szervezetek, a nagycsaládosok és a hátránnyal élők csapatai a kedvezményes töltőversenyen a CsabaParkban. Öt kiló mangalicából kellett kolbászt készítenie a 19 csapatnak.
Bebizonyították, hogy a másfajta szerkezetű húsból is ízletes kolbász készíthető
Fotó: Für Henrik
A szabadtéri színpadnál a töltött káposztát főzök jeleskedtek. Nekik négy kiló darált húsból és a hozzávaló savanyú káposztából (2 fej és 3 kg aprókáposzta) kellett bográcsos töltött káposztát készíteniük. Erre a megmérettetésre 22 csapat nevezett.
A mangalicakolbászt készítőknél a békéscsabai, korábbi kolbászkirálypáros vezette Bori-Gyuri csapat éppen azért erre a versenyre nevezett be, hogy népszerűsítsék ezt a sertésfajtát. Szász Krisztina Guti Ildikóval és Sipos Lászlóval a Csabai Kolbászklub egyik csapataként nevezett be a töltöttkáposztafőző-versenyre. Krisztina elmondta, töltött káposzta nélkül – amit a szlovákok szármának hívnak – nem igazi egy csabai disznótor, a vacsora egyik gasztrocsodája.
Mangalicából gyúrtak, töltött káposztát főztek Békéscsabán
Fotók: Für HenrikHégely Sándor fesztiváligazgató elmondta, a mangalica méltánytalanul szorult háttérbe, és ennek az értékes húsú, szalonnájú, az egészségtudatos táplálkozásban fontos szerepet játszó fajtának a bemutatását, népszerűsítését vállalták fel. Bebizonyítva, hogy a másfajta szerkezetű húsból is ízletes kolbász készíthető.