Tanulmány

2022.10.14. 10:49

Készül a jaminai bányatavak hidrológiai elemzése

A napokban a békéscsabai városházán tartott egyeztetés során az Erbo-Plan Kft. szakemberei bemutatták a jaminai önkormányzati képviselők és a polgármesteri hivatal munkatársai számára, a tanulmány elkészítése érdekében elvégzett eddigi adatgyűjtések eredményeit, illetve röviden ismertették a várható megoldási javaslatokat.

Beol.hu

A békéscsabai városházán tartottak a témában egyeztetést

Forrás: Facebook

Mint azt Opauszki Zoltán békéscsabai önkormányzati képviselő, környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnok a közösségi oldalán írta, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól a tervezés elvégzéséhez szükséges adatok beszerzése megtörtént. A kapott vízhozam, vízkivételi, párolgási, elszivárgási adatok feldolgozása, értékelése részben megtörtént, illetve még végeznek további számításokat.

A bányatavak geodéziai felmérése a teljes tórendszer tekintetében elkészült.  Az adatok alkalmasak arra, hogy a későbbiekben tervezett bármilyen földmunka (például partszakasz átalakítások, rézsű alakítás) esetében becsülni tudjanak mennyiségeket.

A békéscsabai városházán tartottak a témában egyeztetést 
Forrás: Facebook

A tanácsnok leszögezte: a bányatavak vízutánpótlásának megvalósítása érdekében több megoldási javaslat formálódik, az egyik lehetőség a jelenlegi bányaművelésből adódó víz felhasználása, mely a Fás-tóból átszivattyúzást követően kerülhetne a fejlesztéssel érintett tavakba. Ebben az esetben még adatbeszerzés szükséges a bányaművelést végző cégtől, hogy milyen időtávlatban, milyen mennyiségben lehet vízre számítani.  

A vizsgálat tárgyát képezi a vízutánpótlás fúrt kutakkal való biztosításának a lehetősége. Ezen túl felszíni vizek felhasználása is felmerül lehetőségként, az Élővíz-csatorna, illetve a csatlakozó belterületi csatornák használatával.

Az alternatív megoldási javaslatok megvalósítása szivattyúk használatát teszi indokolttá, ezek ellátását napelemparkkal látszik ésszerűnek megoldani.Vizsgálat tárgyát képezi a parti rézsűk esetleges korrekciója, annak érdekében, hogy ezeken a területeken élőhelyek könnyebben alakulhassanak ki.  Vizsgálják a szakértők a kisebb tavak összekötésének a lehetőségét is a jobb vízminőség biztosítása érdekében, továbbá záportározó kialakítása is elemzés tárgyát képezi.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában