Törődés

2022.10.27. 18:00

Huszonöt éve segítenek a falu- és tanyagondnokok Békésben is

Szakmai konferenciával ünnepelte huszonöt éves fennállását a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesülete. Az öt megyét (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest) átfogó egyesület működési területén huszonöt év alatt, tizenhétről 310-re nőtt a falu- és tanyagondnoki szolgálatok száma, melyek 210 településen működnek – hangzott el csütörtökön Zsanán, ahol a szolgálatok jelenéről és terveiről is szó esett.

Csörszné Zelenák Katalin, Bányai Gábor, Feldman Zsolt és dr. Mák Kornél

Fotó: Tapodi Kálmán

A falu- és tanyagondnokok találkozójának immár harmadik alkalommal volt házigazdája az 1979-es gázkitörésről országos ismertséget szerzett község – írja a baon.hu. Az alig több mint hétszáz lelket számláló Zsana polgármestere, Visnyei Miklós köszöntője során elmondta: huszonkét éve működik náluk a tanyagondnoki szolgálat, amelyre nagy szükség van a hatalmas kiterjedésű tanyavilágban. A falu tervei közül kiemelte, hogy utcát alakítanak ki, mert elfogytak az építési telkek és tervezik az ipari terület a szennyvízcsatornázását is.

Csörszné Zelenák Katalin, a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesülete ügyvezetője felidézte a 25 évvel ezelőtti kezdeteket, amikor Kelebián tizenhét település döntött a szolgálatok beindítása mellett.

A jó tervek készítésének fontosságára hívta fel a figyelmet Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője, a Dél-Alföld gazdaságfejlesztési zónájának a kormánybiztosa. Mint elmondta: a pályázati források rendelkezésre fognak állni, de a magyar vidék felzárkóztatásához legalább két évre lenne szükség.

– Tisztelet jár a szolgálatok munkatársainak az alázattal, szeretettel és türelemmel végzett munkájukért – fogalmazott köszöntőjében Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke.

– Magyarországon a tanyás térségek hatalmas területet ölelnek fel, főleg az Alföldön, ahol nagyon sok egyedülálló, magányos, idős ember él, akiknek a szolgáltatások – mint például gyógyszer, élelmiszer, meleg étel – csak a falu- és tanyagondnokok közreműködésével érhetők el. 

Kiemelten fontos számunkra, hogy több száz településen elkötelezett, odaadó munkával ezek a gondnokok segítséget, törődést és társaságot is jelentenek nagyon gyakran ezeknek az embereknek. 

Ezért nagyon fontos ennek az egyesületnek a szervezőmunkája, hiszen keretet ad, szakmai támaszt nyújt ezeknek a gondnokságot vállaló embereknek, akik ezáltal egy élhetőbb magyar vidéket segítenek – nyilatkozta hírportálunknak Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár, aki kiemelte a kormányzati támogatások fontosságát is.

– Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt években kiemelt figyelmet fordítottunk a magyar tanyás térségek fejlesztésére. Kilenc alkalommal hirdettünk eddig a nemzeti költségvetésből tanyafejlesztési programot, s ennek keretében több mint 13 milliárd forinttal tudtunk hozzájárulni 3400 tanya megújításához. 

Arra is figyelmet fordítottunk, hogy mindezeken túl az uniós vidékfejlesztési támogatásainkat is erre a célra fordítsuk. Így jutott nyolcmilliárd forint a víz-, a szennyvíz-, az áram- vagy éppen az energetikai rendszerek korszerűsítésére 

– sorolta az államtitkár, aki előadása során beszélt azokról a támogatásokról, amelyek a jövőben segíthetik a tanyás térségekben élőket.

– A tanyafejlesztési pályázatot a Vidékfejlesztési Program keretében meghosszabbítottuk 2023. júliusig, így minden érintett számára akár az energetikai korszerűsítést, akár a többi elemi infrastruktúra fejlesztését szolgáló lehetőséget továbbra is nyitva tartjuk. Mindez a gyakorlatban akár négymillió forint vissza nem térítendő támogatást is jelent. Úgy terveztük meg a jövőre induló agrár- és vidékfejlesztési támogatási rendszert, hogy a kistelepülések és a tanyás térségek infrastruktúra-fejlesztésére, az ottani energetikai, turisztikai vagy fejlesztési együttműködéseire 100 milliárdos nagyságrendben állítottunk be forrásokat – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

A tanyagondnok jelenti sokak számára az egyetlen kapcsolatot

Zsólyomi Attila zsanai tanyagondnok a mindennapi munkájáról számolt be. Mint elhangzott: akadnak olyan ellátottak, akik 10-12 kilométerre laknak a falu központjától. A gondnokot 45-55 fő várja, hiszen sokuknak ő jelenti az egyetlen kapcsolatot a külvilággal. A zömében homokos utakon van, amikor napi 150 kilométert is megtesz Zsólyomi Attila, aki a bevásárlásokban, a tűzrevaló bekészítésében, gázpalackok cseréjében, a gyógyszerek és a takarmány beszerzésében is segít. Gyakran a Szegedről kijáró háziorvost is ő szállítja a betegekhez, mert a dűlőutakon kell a helyismeret.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában