Szezon

2022.10.20. 06:30

Gombabumm alakult ki Békés megye több pontján

Az elmúlt hetekben gombabumm alakult ki Békés megyében is, óriási mértékben elszaporodtak a kalaposok a nagy mennyiségű esőnek köszönhetően. Ennek hatására pedig a szakellenőröknél is alaposan megnőtt a "forgalom".

Papp Gábor

Fotó: Bencsik Ádám

Nagyon sokan nem számítottak arra, hogy a nyári aszályos időszakot követően előbújnak a gombák, és szkeptikusak voltak az őszi szezonnal kapcsolatban – nyilatkozta lapunknak Izsó Hunor. A békési gombaszakellenőr elmondta, a gombák a természet talán legnagyobb túlélőinek számítanak, egyes spórák akár több száz évig képesek várakozni a kedvező környezeti hatásokra.

– Így történt ez most is, most sem hagytak el minket, csak kivárták, hogy a fejlődésükhöz szükséges mennyiségű csapadék lehulljon – tette hozzá. – Egy gyulai szakértő barátomat idézve a közelmúltban gomba boom következett be, ami a sovány tavaszi szezon visszafogottsága és a tavaly őszi, gombász szemmel nem túl szívderítő időszakot követően, valóban felüdülésnek tűnhet. A szeptemberi csapadékmennyiség százéves távlatokban is rekordközelinek számított, és a gombák, illetve egészen pontosan a termőtestek pillanatok alatt elborították a határt.

A szakellenőr magyarázatként hozzátette, amit mi gombaként szedünk valójában az élőlény termőteste, maga a gomba akár több tíz négyzetméteres, akár több négyzetkilométeres területen él a föld alatt. A rekord egyébként Amerikában született, ahol tíz négyzetkilométeren él egy több mint kétezer éves gomba.

Visszatérve napjainkra, az aszály alatt az élőlény vegetált, majd azok a csapadék hatására felvették a nedvességet, és előbújtak a már említett termőtestek. Izsó Hunor elmondta, a fajgazdagság óriási, és a jelenlegi időszakban a nyár végi és az őszi gombák egyidejű tobzódása figyelhető meg. Utóbbiak közül már megjelent a laskagomba, miközben a nyár végi gombák közül megtalálható a szegfűgomba, a csiperke, a tőkegomba, az őzláb és tuskógomba is.

Viszonylagos újdonság, hogy már láthatóak a pereszkék, köztük a lilatönkű, illetve hamarosan jelentkeznek a későbbi őszi fajok is. Kifejtette, miután egy ideje megint nincs eső, jelenleg egy átmeneti megtorpanás figyelhető meg, de ha az időjárás kegyes, vagyis esős lesz, akkor erős őszi szezon várható. A hegyvidéken, illetve a Nyugat-Dunántúlon egyébként az elmúlt hónapokban is több volt a csapadék, így ott jobban is alakult a gombatermés.

– A már említett szeptemberi csapadékos időjárás azonban térségünkben is kedvezett a gombászoknak, akik akár étkezési mennyiséget is gyűjthettek a különböző fogyasztásra alkalmas fajtákból – tette hozzá. Kérdésünkre elárulta, rengeteg gombát visznek hozzá vizsgálatra, és a régi motorosok mellett vannak, akik most kezdtek gombát gyűjteni. Mint elmondta, a tevékenység megkezdése előtt célszerű tájékozódni egy-egy terület tulajdonviszonyairól, illetve engedélyt kérni annak tulajdonosától. 

A szakember nem ajánlja, hogy nagy forgalmú utak, állattartó telepek közelében gyűjtsenek gombát, mert a nehézfémek, illetve kemikáliák felhalmozódnak ezekben az élőlényekben. A gombák hajlamosak a káros anyagok magukba gyűjtésére, ami elsősorban a kalapbőrben halmozódik fel. Ezért is nagy dilemma, hogy megpucolják-e a gombákat, bizonyos fajtáknál ez elengedhetetlen, és akkor is javasolják ezt, ha ipari szempontból bolygatottabb területről szedték le a termőtesteket.

– Alap, hogy gombászni senki ne induljon el, ha nem ismeri fel a gyilkos galócát. A fehér lemezek, a bocskor, a jól kivehető gallér minden esetben gyanúra adhat okot, még akkor is, ha nem gyilkos galócáról van szó. Mindenképpen érdemes a begyűjtött gombákat fogyasztás előtt szakemberrel bevizsgáltatni – hangsúlyozta.

Sok a kellemetlen vendég

Izsó Hunor kiemelte, az elmúlt hetekben még a tapasztalt gombagyűjtők kosaraiban is lehetett "kellemetlen vendégeket" találni. A gombaszakellenőrhöz az elmúlt hetekben a szokásosnál is több gyilkos galócát vittek be, ami Békés megye szinte bármely területén felbukkanhat, így nagyon fontos az elővigyázatosság.

Az elmúlt időszakban szemmel láthatóan a belterületeken is sokkal több a gomba. Ezzel kapcsolatban a szakember arra kért mindenkit, hogy ne rugdossák fel azokat, mert egyrészt mutatósak, másrészt fontos szerepet töltenek be a természet körforgásában. Étkezésre ugyanakkor nem ajánlotta azokat, mert különösen a lakóházak között ezek az élőlények sokféle szennyeződésnek vannak kitéve, elég csak a kutyákra, macskákra, egyéb élőlényekre gondolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában