Molnár Ábel

2022.10.08. 19:45

Első magyarként hódította meg Pápua Új-Guinea legmagasabb csúcsát a szarvasi hegymászó – galériával

A 24 éves szarvasi hegymászó, Molnár Ábel már hat vulkánnál tart a „V7S” kihívásban. Nemrégiben sikeresen feljutott Ausztrália és Óceánia legmagasabb vulkánja, a 4367 méter magas Mount Giluwe csúcsára, és első magyarként sikerült megmásznia az ország legmagasabb hegycsúcsát is, ami nem más, mint a 4509 méter magas Mount Wilhelm.

G. Cs.

– Hogyan esett a választás éppen Pápua Új-Guineára?
– 2019-ben vágtam bele a Volcanic 7 Summits (V7S) hegymászókihívásba, amely a kontinensek legmagasabb vulkánjainak megmászásáról szól. Ebben az országban magasodik a földrajzi értelemben vett Ausztrália és Óceánia legmagasabb vulkánja, a 4 367 méter magas Mount Giluwe. Ez egy csodálatos pajzsvulkán, amit masszív szubtrópusi esőerdő ölel körbe, a magasabb régiókban pedig térdig érő gyepmező borít be.

– Két hegy első magyar megmászása volt a cél. A Giluwe után sikerült a Bismarck-hegység, és egyben az ország legmagasabb hegycsúcsát, a 4 509 méteres Mount Wilhelm-et is megmászni. Természetesen a SZARVAS feliratú magyar zászló ezúttal sem maradt itthon.

Molnár Ábel már hat vulkánnál tart a "V7S" kihívásban.

– Ezek a csúcsok mennyire népszerűek az európai hegymászók körében?
– Majdhogynem semennyire, hiszen Pápua Új-Guinea attól eltekintve, hogy gyönyörű és egyedülálló ország, sajnos jó pár negatív leget tudhat magáénak. Ezek közül az egyik a közbiztonság. A hegyivezetőm, Raphael Anis azt mondta, hogy nem egy alkalommal túrázott már az öreg kontinensről származó „kliensekkel” (lengyelekkel, románokkal, spanyolokkal), de nem gyakran látogatnak el hozzájuk európai turisták, hegymászók... Jómagam amerikaiakkal, és ausztrálokkal találkoztam a Mount Wilhelm hegyen. A két hegy közül ezt másszák gyakrabban. Tőlük többen veszik a bátorságot arra, hogy elutazzanak a Föld legfelfedezetlenebb országába.

– Mennyiben volt más a felkészülés, mint egy közelebbi célpont esetében?
– A fizikai felkészülés annyiban volt más, hogy ezúttal egy komoly baleset után kellett időben felépülni, ami nem egyszerű feladat. Májusban kerékpárbalesetet szenvedtem Hegyhátszentmárton közelében, aminek következtében meg kellett műteni a baloldali kulcscsontot. A nyár gyógytornákkal, gyógyúszásokkal, és otthoni regenerálódással telt, csak augusztus vége felé tudtam elkezdeni a futóedzéseket.

– Kutatómunkám során mindössze néhány fényképet, és egyetlenegy térképrészletet találtam a Giluwe útvonalakról. Egyedül utaztam el Pápua Új-Guineába, de a Giluwe megmászása csapatban, a Mount Wilhelm megmászása pedig szóló-duóban sikerült. A precíz tervezés és szervezés mindig meghozza a gyümölcsét, ez most sem volt másképp.

A Mount Wilhelm megmászása pedig szóló-duóban sikerült.

– Milyen vulkánok hiányoznak még a hódításaid közül?
– A sorban a Giluwe lett a hatodik vulkán, tehát már csak a legkisebb, az antarktiszi Mount Sidley (4285 m) van hátra. A kihívást ezidáig mindössze 28 ember teljesítette világszerte, magyarok közül pedig még senkinek sem sikerült.

– Milyen kalandokban volt részed az utazás és a csúcshódítások során?
– Manilában lekéstem a járatomat, emiatt közel két napig dekkoltam a Fülöp-szigeteken. Így természetesen két napot csúszott a menetterv is. Közvetlenül egy földrengés után érkeztem meg az országba, ezért a szállásokon hol volt áram, hol nem. Ugyanez elmondható a vízről is. Utaztam döglött hegyi kuszkuszok mellett egy terepjáróban, ettem passiógyümölcsöt, Kundiawaban megpróbáltak kirabolni, a Giluwe vulkánon pedig fűcsomókba kapaszkodva jutottunk fel a legmagasabb pontra. Ez volt a legizgalmasabb és egyben a legkaotikusabb kaland az eddigiek közül.

– Mi lesz a következő célpont?
– A Mount Sidley expedíció időpontja egyelőre nem publikus, de előtte valószínűleg megpróbálkozom a személyes rekordmagasság megdöntésével.

Molnár Ábel újabb sikeres csúcshódításáról a Hír Tv is tudósított.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában