Újabb adagokat adtak át

2022.10.26. 13:57

Életet mentett az iskolatitkár az EpiPen beadásával Gyulán

Tizenhat gyulai óvodai telephely számára adtak át újabb adagot a súlyos allergiás reakciót, anafilaxiát mutató betegek életének megmentését szolgáló EpiPen oldatos injekciókból szerdán délelőtt a fürdővárosi polgármesteri hivatal dísztermében. Gyulán január óta minden helyi oktatási és nevelési intézményben hozzáférhető a készítmény, amit két alkalommal már használni is kellett.

P. G.

Fotó: Für Henrik

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, még tavaly kezdeményezte dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az Egészséges Városért Közalapítvány elnöke, hogy valamennyi gyulai közoktatási-köznevelési intézmény részére EpiPen injekciót biztosítsanak, amely anafilaxiás sokk esetén életmentő. Különösen igaz ez azért is, mert gyakran nem lehet tudni, hogy egy-egy gyermeknek van-e, és milyen allergiája. Gyulára az első EpiPen injekciók év elején érkeztek meg, a város példáját pedig azóta több település is követte.

Somogyi Csilla, dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed és dr. Görgényi Ernő az újabb adag EpiPen injekciók átadásán
Fotós: Für Henrik

Dr. Görgényi Ernő elmondta, a készítményt nem elég egyszer megvásárolni, ha lejár a szavatossági ideje, természetesen pótolni kell. 
A gyógyszerek beszerzését és kiosztását az Egészséges Városért Közalapítvány és az Egészségfejlesztési Iroda koordinálja, aminek működését a gyulai önkormányzat finanszírozza.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed elmondta, a gyulai példát a megye és az ország számos helyén követték. A szakember kiemelte az óvodák, iskolák, köznevelési intézmények együttműködését. Korábban felmerült kérdésekre reagálva hozzátette, az EpiPen beadásához nincs szükség beleegyező nyilatkozatra, és nincs olyan betegség vagy állapot, amely mellett nem alkalmazható anafilaxiás sokk esetén.

Az Epipent az elmúlt hónapokban Gyulán két alkalommal is alkalmazni kellett, egyszer Gyulaváriban, egyszer pedig az 5. számú általános iskolában. Utóbbi esettel kapcsolatban Somogyi Csilla iskolatitkártól – aki beadta a készítményt – megtudtuk, egy kislányt testnevelés órán csípett meg a darázs még tavasszal, diákjuk bement hozzájuk, és jelezte, hogy dagad az arca, gombócérzet van a torkában, és nehezebben nyel. Az iskolatitkár az előzetes képzésen szerzett információk alapján beadta az EpiPent, majd hívta a mentőket és a szülőket, addig pedig megnyugtatták a gyermeket. A kislánynak egy napon át kellett megfigyelésre kórházban maradnia, egészségesen mehetett onnan haza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában