Halottak napja

2022.10.26. 06:39

Egyedi, személyes sírdíszekkel is emlékezhetünk szeretteinkre

Közeledik mindenszentek, halottak napja: ilyenkor mindenki koszorút, néhány szál virágot, mécsest helyez el elhunyt családtagja sírján. A koszorúk mellett egyre többen visznek a temetőbe sírdíszt is. Ezek fajtáiról, illetve az őszi kézműves trendekről a békéscsabai Liptákné Máthé Tímea kézműves kivállalkozóval beszélgettünk.

Gyemendi Réka

Liptákné Máthé Tímea alkotásainál arra törekszik, hogy főként természetes anyagokat használjon fel, ez az irány pedig egyre népszerűbb

Fotó: Für Henrik

Liptákné Máthé Tímea eredetileg az állami szférában dolgozott gyermekvédelmi területen. Mint mondta, ez egy szép és izgalmas terület, de más, kézzelfoghatóbb módon is szeretett volna örömet okozni az embereknek. Már gyermekkorában is szeretett saját kézzel készült ajándékokat adni, mert sokkal személyesebbnek érezte, mint a boltban vásárolt tárgyakat. Az alkotás iránti igény akkor éledt fel benne újra, amikor gyermekei születtek és a nagyszülőknek személyes, megható ajándékokat kezdtek készíteni. Nemrégiben elvégzett egy virágkötő iskolát és először különböző alkalmakra, ünnepekre – nőnapra, anyák napjára, óvodai ballagásra, karácsonyra – készített csokrokat, koszorúkat, majd áttért a szezonális dekorációkra. Ezek inkább évszakhoz köthetők, így hosszabb ideig lehetnek lakásunk díszei. 

Fotós: Für Henrik

Alkotásainál arra törekszik, hogy főként természetes anyagokat használjon fel, ezt az irány pedig egyre népszerűbb. A természetes, letisztult stílus a koszorúin, sírdíszen is megjelenik. A kegytárgyakra általában száraz virágok, termések és szalag kerül, emellett gyakran az emlékezésre utaló tábla és egy angyal is helyet kap rajtuk. A Mindenszentekre készült termékeknél a színekben is az ősz jegyei jelennek meg alkotásain: a barna, a bordó, a vörös és a narancssárga. Ilyen díszeket azonban nem csak a sírokra lehet tenni, tapasztalatai szerint egyre többen gyújtanak otthon is gyertyát, így emlékezve a szeretett személyre. 

Liptákné Máthé Tímea ilyen esetekre sírt idéző, fakeretet készít amit lefest, erre kerülnek a virágok és itt kap helyet a mécses is. Igény szerint a szeretett személy képe is felkerül rá. A kézműves elmondta: nagyon fontos számára az aprólékosság, az igényesség, ehhez pedig előre megtervezi mit fog készíteni. Arról is beszélt, hogy ha valaki esetleg maga készít ilyen sírdíszt, akkor az a gyász feldolgozását is elősegíti. Liptákné Máthé Tímea szerint érdemes figyelemmel követni a helyi kézművesek munkásságát, hiszen a bolti, műanyag, sorozatgyártott termékeknél sokkal igényesebb, egyedibb és személyre szabottabb termékeket lehet náluk találni azonos áron.

A kézműves arról is beszélt, hogy a Halloween is egyre népszerűbb hazánkban, sokan szeretnek beöltözni és rémisztő dekorációkkal feldíszíteni otthonukat. Hozzátette: a tökfaragás eredetileg az ártó szellemek elriasztására szolgált, ma már viszont külön művészetté nőtte ki magát a jellegzetes zöldség díszítése. Az ő munkái között is megtalálható több, külön ehhez az ünnepkörhöz kapcsolódó termék.

Kidobásra ítélt anyagokat is felhasznál

Liptákné Máthé Tímea jelenleg autodidakta módon tanulja a hobbibarkácsolást, fő eszközének az ecsetet tartja. Elmondása szerint nagyon élvezi azt a folyamatot, amikor egy élettelen tárgy új életre kel a kezei nyomán. Kidobásra ítélt, hozott anyagokat, tárgyakat is felhasznál és átalakít. Így költségkímélő, környezetbarát módon lehet egyedi lakásdekorációt, ajándékokat készíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában