Nemzetközi találkozó

2022.10.14. 14:31

Békéscsabai égi tusán versenyeznek a sólymok – galériával, videóval

Égi Tusa Solymász, illetve Szellemi Kulturális Örökség Versenyt rendez a hétvégén Békéscsabán, illetve a város környékén a Magyar Solymász Egyesület. A programmal őrzik és ápolják a négyezeréves múltra visszatekintő tevékenység hagyományait és értékeit.

Papp Gábor, [email protected]

Fotók: Bencsik Ádám

A solymászat múltját és jelenét bemutató versenyt rendezünk ezekben a napokban Békéscsabán a Nemzeti Kulturális Alap és az Agrárminisztérium támogatásával – nyilatkozta lapunknak Novák Csaba. A Magyar Solymász Egyesület elnöke elmondta, korábban is rendeztek nemzetközi solymásztalálkozót Békéscsabán, a közelmúltban pedig együttműködést alakítottak ki a Nimród Vadásztársasággal, és ennek köszönhetően is hívják életre a rendezvényt ebben az évben a békési megyeszékhelyen.  

A program részeként tartották meg az úgynevezett Égi tusát, amelyen a magasröptű sólymok versenyeztek. Ezzel párhuzamosan zajlik a Szellemi Kulturális Örökség Versenye, amelyen az alacsonyröptű madarak, a héják és a sasok mutatják be a tudásukat, illetve bírálni fogják a vadászaton résztvevő kutyák munkáját is.

Ebből állítják össze, hogy az egyes szakáganként kik lesznek a győztesek, illetve a megmérettetés képet ad arról is, hogy az idei vadászszezon elején hol tartanak a madarak. Szombaton egy ünnepélyes záróterítéket is tartanak, hogy bemutassák, miként adják meg a tiszteletet a vadnak, hogyan őrzik a tradíciókat. Emellett még vasárnap is tartanak majd versengést, de az említett helyezésekről a pénteki és szombati teljesítmények alapján döntenek majd.

Az Égi tusán a magasröptű sólymok versenyeztek.

Novák Csaba elmondta, a Magyar Solymász Egyesület negyven tagja képviselteti magát a programom, illetve jöttek versenyzők a V4-es országokból, Szerbiából, Olaszországból, Romániából is. 

Az elnök kitért arra, hogy a solymászat több mint 4000 éves múltra tekint vissza, gyakorlatilag őseink hozták magukkal annak tudományát. Kezdetben a solymászat legfőbb célja az élelemszerzés volt, a történelem során voltak olyan időszakok, amikor ezt a tevékenységet csak a nemesek és a királyok engedhették meg maguknak. 

A lőfegyverek elterjedésével az élelemszerzési funkciója visszaszorult, és mostanra, a 21. századra minden tekintetben kedvtelésből folytatott tevékenységgé vált.  A 21. században minden tekintetben egy több mint négyezeréves hagyományt mutat be és testesít meg, miközben ma is ugyanazokat a béklyókat használják, mint akkoriban.

Mint megtudtuk, az egyesületet 70-80-an alkotják, illetve 15-20 tagjelöltjük van. Novák Csaba kérdésünkre kifejtette, Magyarországon különböző irányvonalak mentén több solymász egyesület működik, vannak, akik például kifejezetten az őshaza szempontjából közelítik meg a témát. 

– Hazánkban 200-250-en foglalkoznak aktívan a tevékenységgel – fogalmazott. 

Méltó helyszínen a megmérettetés

Karasz Vilmos, a Nimród Vadásztársaság 4. kerületének vezetője elmondta, vadásztársaságuk 18 ezer hektáron gazdálkodik, amit brigádokra osztottak le. A megmérettetésen a 4. brigád területét használják, és – mint hangsúlyozta – bízik benne, hogy olyan helyet találtak, amely mindenben megfelel a versenyzőknek. 

Molnár László, a Szlovák Solymász Klub alelnöke kiemelte, a magyar solymászok magas mércét állítottak fel a közös rendezvények elé. Hozzátette, az ilyen eseményeken jó személyes kapcsolatok is kialakulnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában