Kulturális misszió

2022.10.16. 12:06

Az Országházba vitte a nagybánhegyesiek hírét Pepó János

A Nagybánhegyesi Szlovák Önkormányzat elnöke, Pepó János számos alkalommal bizonyította már, hogy a művészetek pártolója, támogatója. Olyan küldetésként tekint szenvedélyére, ami szeretett településének, sőt, a helyi szlovák közösségnek is érték. Jó hírét viszik Nagybánhegyesnek azok az alkotók is, akiket évről évre a településre invitál kiváló és folyton bővülő kapcsolatai jóvoltából.

Csete Ilona

Pepó János kulturális missziójával a napokban eljutott az Országházba. Magával vitt néhány festményt azok közül, amelyeket azok a képzőművészek festettek, akik az első szlovák képzőművészeti alkotótábor résztvevői voltak még a nyáron, Nagybánhegyesen. S hogy kiknek szánta a szebbnél szebb festményeket? Elmesélte.

– Több éves előkészítés után az idén megvalósult az első szlovák nyári alkotótábor a településen, ahová tíz szlovák festő érkezett. Az volt a szándék, hogy a dél-békési kis szlovák közösségünk híre eljusson minél több helyre, akár a képzőművészeti kapcsolatok által, vagy a már jól működő rokoni, családi és egyéb kötődések jóvoltából – fogalmazta meg szándékait.

– Támogatókra leltünk, volt pályázati forrás is a megszervezéséhez, így sikerült a célunkat elérni: erősítettük az anyaországban élőkkel a kapcsolatainkat, a szlovák nyelvet gyakorolhattuk, s erről hírt adott tévé, rádió, a Beol. Több, mint 20 kép szerepelt a táborzáró kiállításon. A közösségi felületeknek köszönhetően a rólunk szóló hírt közel 6 ezren látták Szlovákiában is – sorolta sikeres kezdeményezésüket az elnök.

Az egyik festményt Zelman Ferenc vette át. Tótkomlósiként is szívügye e kezdeményezés
Forrás: BMH

Az elismert szlovák képzőművészek képei a szlovák önkormányzat tulajdonába kerültek, kulturális kincsként tekintenek minden festményre a nagybánhegyesiek.

– Valamennyien neves kortárs szlovák festők. A képeikből vittem el néhányat az Országházba, azért, hogy megköszönjem azoknak a közreműködését, akik segítették, hogy a mi kis falunkban ilyen nagyszerű , innovatív kulturális attrakció létrejöhessen – magyarázta az ötletgazda.

Az Országházban Paulik Antal, a magyarországi szlovákok parlamenti szószólója a népszámlálással kapcsolatos tájékoztatóra hívta a szlovák önkormányzatok és a civil szervezetek elnökeit, valamint a szlovák intézmények vezetőit. Ezen az eseményen kapott Pepó János lehetőséget arra, hogy a képek átadásával hírét vigye a nagybánhegyesi törekvéseknek. Festményeket adott át Paulik Antalnak, a tábor fővédnökének, Király Katalinnak, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete igazgatójának, valamint Zelman Ferencnek az Országos Szlovák Önkormányzat alelnökének.

Hírportálunk megtudta, már van érdeklődés a szlovák kiállítási anyag iránt, vándorkiállításként fogadná azt több település.

Inspiráló táborok

Nagybánhegyesen, szintén Pepó Jánosnak köszönhetően, ősszel magyar alkotóknak is volt tábor. Ez már ötödik a sorban: szeptemberben tizenkét festő érkezett Dél-Békésbe az ország számos pontjáról és Erdélyből. Király Nikoletta művészeti vezető irányítása mellett dolgoztak különböző technikák alkalmazásával. Inspiráló közösségük szintén egy sikeres tárlattal zárta az idei találkozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában