Békéscsaba

2022.10.20. 17:45

Aktuális kérdésekről egyeztettek a megyei jogásznapon

Jogásznapot rendezett a Magyar Jogász Egylet Békés Megyei Szervezete csütörtökön délelőtt Békéscsabán, a Békés Megyei Kormányhivatal Beliczey-termében. Dr. Krizsán Anett, a Magyar Jogász Egylet Békés megyei szervezetének elnöke lapunknak elmondta, a járványt követően, több év után nyílt lehetőségük arra, hogy az eseményt ismét életre hívják.

P. G.

Prof. dr. Trócsányi László jogtudós, európai parlamenti képviselő tartott előadást programon

Fotó: Für Henrik

A csütörtöki rendezvényre százharmincan regisztráltak, ami kreditpontos képzést is jelentett az ügyvédek számára, az akkreditáló bizottság ugyanis az előadásokat alkalmasnak találta, hogy három kreditpontot kaphassanak a résztvevők. Dr. Krizsán Anett kiemelte, a jogász egylet célja egyrészről a hivatásrendek közelítése, az együvé tartozás erősítése, másrészről a jogélet fejlesztése.

– Miután a jogalkalmazói terület nem csak jogászi hivatást, hanem a közigazgatást, az önkormányzati igazgatás területét is érinti, ezért a napirendi pontok összeállításánál törekedtünk arra, hogy a közigazgatásban, a jogi területen dolgozók is hasznos információkkal találkozhassanak, gyakorlati kérdésekre kaphassanak választ a legfrissebb jogszabályváltozások kapcsán – hangsúlyozta a megyei elnök.

A Békés Megyei Kormányhivatal nevében dr. Bódi Beáta igazgató köszöntötte a megjelenteket. Prof. dr. Trócsányi László jogtudós, európai parlamenti képviselő, a Magyar Jogász Egylet elnöke az Európai Unió jövőjével kapcsolatban tartott sokrétű, számos érdekességre kiterjedő előadást. Értekezésében részletesen szólt az Európa Tanács, illetve a strasbourgi emberi jogi bíróságról is. Mint elmondta, megindult egy értékvita az Európai Unión belül.

– A nagy kérdés, hogy lehet-e közös értékekről beszélni, és ha igen, akkor melyek azok – fogalmazott a jogtudós. – Amint ideológiai vitákba keveredünk, naponta láthatjuk azokat a kérdéseket, amelyek részeként Közép-Európa másként gondolkodik, mint Nyugat-Európa, Dél-Európa pedig, mint Észak-Európa, és kiderül, hogy így a huszonhét ország nem fog tudni igazából megállapodásokat kötni, különböző kérdésekhez egészen másként viszonyulnak a kontinens országai.

A nap során számos fontos előadás hangzott el a személyiségi jog területétől a földügyi igazgatás témaköréig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában