Közös megemlékezés

2022.10.31. 16:17

A reformáció napján együtt ünnepelt az egyházmegye Gyomaendrődön

Gyomaendrőd adott otthont hétfőn a Magyarországi Református Presbiteri Szövetség, valamint a Békési Református Egyházmegye közös megemlékezésének.

Tóth János és Mucsi András

Fotó: Pál Bence Sándor/Békési Református Gyülekezet

Mint az a békési református gyülekezet oldalán olvasható, dr. Tóth János, a presbiteri szövetség megyei elnöke a szövetség megújulásának programjáról beszélt, majd Mucsi András presbiter: „A reformáció aprópénzre váltva - protestantizmus a gyakorlatban” címmel tartott előadást. Ebben arról beszélt, hogy a történelmi tárgyú könyvekben ábrázoltakhoz képest sokkal lassabban ment végbe a reformáció újításainak átültetése a gyakorlatba, és sok régi, középkori hagyomány tovább élt az újkori egyházban. 

A protestánsok mozgalma forradalom volt: az igehirdetés forradalma. Az üdvösség új megvilágítása nyomán teljesen átalakult az egyház belső élete és gyakorlata, de megváltozott a templomok belső képe is. A békési presbiter, tanár röviden bemutatta a Szegedi Kis István életéről szóló új könyvét is.

Ezek után istentiszteletet tartottak, amelyen Demeter Ottó, az egyházmegye esperese hirdette Isten igéjét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában