Jövő

2022.10.05. 14:31

A pályaválasztáshoz adnak segítséget a békéscsabai rendezvényen - galériával, videóval

Megkezdődött a Békés Megyei Pályaválasztási Vásár szerdán délelőtt Békéscsabán, a CsabaParkban. A rendezvény az egyik legjelentősebb esemény mind a továbbtanulni vágyó általános és középiskolások, mind az őket megszólító közép- és felsőoktatási intézmények számára. Rajtuk kívül a potenciális munkaadók is felsorakoznak a kétnapos programon.

Papp Gábor, [email protected]

Fotó: Lehoczky Péter

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta, a mai fiatalok előtt álló lehetőségek és az információk száma végtelen. Mint kifejtette, a jó döntés meghozatalához az egyik legfontosabb a megfelelő önismeret. Emellett fontosnak nevezte, hogy a diákok a pár évvel idősebb, de a korosztályhoz közel álló, már dolgozó fiatalokat megismerjék, a segítségükkel inspirálódjanak, és engedjék át a saját szűrőjükön a tapasztalatokat, figyeljék és monitorozzák a munkaerőpiac friss elvárásait.

Hangsúlyozta, a végzettséget bizonyító papírok mellett sokat számítanak a különböző készségek is, például, hogy mennyire tud alkalmazkodni valaki a váratlan helyzetekhez, milyen az íráskészsége, milyen gyorsan tud képbe jönni egy számára ismeretlen kérdésben, mennyire tud jól együttműködni. A helyettes államtitkár kitért az élethosszig tartó tanulás fontosságára. Mint mondta, segíteni szeretnének az érettségit megelőzően a fiataloknak abban, hogy szakértő segítségét kérhessék a pályaválasztásban. Ezen felül támogatni szeretnék azokat a fiatalokat is, akik az érettségi után szakmát tanulnának. Ennek érdekében életre hívtak egy pályaorientációs képzést, és támogatnak olyan szervezeteket, amelyek ezen a téren szakértő segítséget nyújtanak.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága alelnöke elmondta, sokféle útja-módja van, hogy felnőttkorban boldogok legyünk, de az, hogy jó hivatást, jó szakmát válasszunk, mindenképpen szükséges ehhez. Hozzátette, a programon jelenlévő több mint száz kiállító és 4,5-5 ezer látogató egy sikeres együttműködést indíthat el a rendezvénynek köszönhetően. Kiemelte, megjelentek munkáltatók, érdekképviseleti szervezetek, iskolák, amelyek szakemberei lehetőséget adnak, hogy a megjelent érdeklődők tájékozódjanak, és perspektívát kapjanak.

Dr. Takács Árpád főispán megnyitójában minden kiállítónak, minden munkáltatónak és valamennyi munkatársának köszönetet mondott, hogy hatalmas munkával megszervezték a rendezvényt.

Az esemény fő célja, hogy a továbbtanulás útvesztőjében segítsen eligazodni a diákoknak és a szüleiknek. A rendezvény egy olyan találkozó, amelyen a jelenlévő oktatási intézmények, cégek és munkáltatók, valamint az érdeklődők között olyan kommunikációt tesz lehetővé, ami segít a fiataloknak eldönteni, milyen irányban szeretnék tovább vinni a jövőjüket. Emellett figyelnek azokra is, akik pályát szeretnének módosítani. A rendezvényen nem a szokásos, prospektusos formában lehet tájékozódni, hanem személyesen a pedagógusok, oktatók és tanulók válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.

Dr. Rákóczi Attila, Herczeg Tamás, dr. Takács Árpád és Mucsi Balázs

Ülésezett a pályaorientációs kerekasztal

Az eseményhez kapcsolódva a pályaorientációs kerekasztal ülését is megtartották szerdán, amelynek részeként aláírták a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békéscsabai Szakképzési Centrum közötti együttműködési megállapodást. 

Herczeg Tamás köszöntőjében elmondta, szinte pontosan három évvel ezelőtt alakult meg a Békés Megyei Pályaorientációs Kerekasztal, hogy eredményes, gyors és hatékony pályaválasztást biztosítsanak a fiatalok számára.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója rendkívül jelentős eseménynek nevezte az együttműködési megállapodás aláírását. Mint mondta, közvetlen környezetünk változása miatt a szakképzés egy komoly szerkezeti-szervezeti átalakuláson megy keresztül, amire nagyon fontos reagálni.

Dr. Takács Árpád kiemelte, minden együttműködésre szükség van, hiszen az elmúlt időszakban megváltozott mindaz, amit a világról tudtunk és gondoltunk.

– Megváltozott a munkaerőpiaci helyzet, megváltozott a vállalkozások struktúrája, a szakképzés is folyamatosan változik, s már most azon gondolkodunk, hogy öt-hat év múlva milyen szakemberekre lesz szükség – fogalmazott. – A kormányhivatalnak is reagálni kell minderre. Sokszor mondtuk, hogy a fő célunk egy egységes, nyitott, reagálóképes hatóság, a nyitottságban pedig kiemelt szerepük van a számos szervezettel és intézménnyel kialakított partnerségnek.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában