Beol podcast

2022.10.23. 10:20

A Beol podcast heti vendége: Erdész Ádám történész

Vasárnap reggelente jelentkező podcast-sorozatunkban ismert Békés megyei emberekkel beszélgetünk különböző témákban. Dr. Erdész Ádámmal, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának nyugalmazott igazgatójával az október 23-i megyei történésekről és a megelőző időszak ellenállásáról is beszélgetett Papp Gábor, a Békés Megyei Hírlap és a Beol.hu újságírója.

Beol.hu

A Beol podcast heti vendége: Erdész Ádám /Fotó: Für Henrik/

A huszadik század magyar történelmének legfontosabb és legmaradandóbb eseményének számít az 1956-os forradalom és szabadságharc.

Dr. Erdész Ádám Podcast adásunkban egyebek mellett elmondta, hogy az október 23-i budapesti eseményekről szóló hiteles hírek csak néhány nap múlva érkeztek meg a megyébe, a rádió ekkor még a régi rend kezében maradt. 

Október 23-a egyébként keddre esett, és csütörtökön, de leginkább pénteken jöttek csak megbízható információk, amelyeket a Budapesten dolgozó munkások és az ott tanuló diákok hoztak magukkal leginkább a nagyobb városokba Békéscsabára és Gyulára. A fiatalok szórólapokkal tértek haza.

A Békés megyei forradalmi események egyik csodája volt, hogy a tömeg mindenütt olyan hiteles embereket tolt előre, akik tisztában voltak azzal, hogy milyen feszültségek feszítik a társadalmat, amit egy apró dolog is lángra lobbanthat. Kiváló politikai érzékükkel azonban kordában tudták tartani az eseményeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában