Európai Madármegfigyelő Napok

2022.10.11. 11:31

A begécsi madárszámlálással is hozzájárultak Magyarország előkelő helyezéséhez

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a korábbi évekhez hasonlóan idén is bekapcsolódott az Európai Madármegfigyelő Napok programjába, melyet immár 30 éve rendeznek meg.

Madárszámlálással és madárgyűrűzéssel egybekötött túrát szerveztek a Kis-Sárréten

Fotó: KMNP

Mint az a nemzeti park oldalán olvasható, október 1-jén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés megyei csoportjával közösen szerveztek madárszámlálással és madárgyűrűzéssel egybekötött túrát a Kis-Sárréten. A találkozó ezúttal is a Bihari Madárvártán volt. A vénasszonyok nyarát idéző, szép őszi időben 52 vendég érkezett. A résztvevők többsége ezúttal is Békés megyéből, ezen belül is Gyuláról jött, de voltak Békéscsabáról, Debrecenből és Miskolcról is.

A program kerete a madárgyűrűzés volt, melynek során 9 faj 29 egyedét sikerült befogni. A leggyakoribb madár a széncinege volt, de a cinegék és nádi énekesek mellett fogta egy erdei szürkebegyet is. A gyűrűzést követően gépkocsikkal átmentek a Begécsi-halastavakra, ahol egy 6 kilométeres gyalogtúra keretében ismerkedtek a résztvevők a térség madárvilágával. Az egyik lecsapolt tóegységen nagyszámú madár táplálkozott, láttak többek között dankasirályokat, bíbiceket, gulipánokat, nagy pólingokat és havasi partfutókat.

A nap során összesen 82 faj került elő. Közelről figyelhették meg azt, hogy a madarak csőre mennyire specializálódott a különböző táplálékok felvételére.

A ragadozó madarak közül megfigyeltek többek között rétisasokat, halászsasokat, barna rétihéjákat, valamint egy vándorsólymot. A túra után néhányan még visszatértek a Bihari Madárvártára, a programot lezáró madárgyűrűzésre.

Az Európai Madármegfigyelő Napokon hagyományosan több mint 30 ország vesz részt. A játékos versenyben Magyarország a korábbi évekhez hasonlóan idén is jól szerepelt. A rendezvény-helyszínek számában és a résztvevők számában egyaránt első helyen végeztek, a látott madarak számában pedig a szintén előkelő 5. helyet szerezték meg.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában