Petőfi István

2022.10.09. 16:58

Huszonkét évet töltött a kondorosi Nagymajorban, most emlékoszlopot állítottak a híres költő öccsének

A kondorosi önkormányzat, az Alföldi Vadásztársulat Közhasznú Alapítvány valamint a helyi Dérczy Ferenc Könyvtár és Közösségi Ház szervezésében évek óta hagyomány a Batthyány-Geist Kastélyparkban a 13 aradi vértanúra emlékezés, így volt ez vasárnap is. Ez egyben a megyei apróvadas vadászidény nyitórendezvénye is.

Nyemcsok László [email protected]

A Petőfi István Emlékoszlopnál Töpfner József, az Országos Agarász Egyesület tiszteletbeli alelnöke (balra), Szabó Lajos alkotó, Keresztes János tiszteletbeli elnök, Baranyi Piros egyesület tag, Keresztes Szilárd elnök és Imrei Ferenc tiszteletbeli alelnök /Fotók: Für Henrik/

Idén az Országos Agarász Egyesület kezdeményezésére, a Petőfi 200 emlékév kapcsán, emlékoszlopot avattak a költő öccsének, Istvánnak a tiszteletére, aki élete nagy részét Nagymajorban töltötte, 22 évet élt itt.

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere a vasárnapi ünnepségen kiemelte, az emlékezés, a főhajtás helyszíne egy páratlan történelmi jelentőségű hely, a Batthyány-Geist Vadászkastély. Olyan pontja hazánknak, ahol elsők között állt össze az a közösség, mely őrizte, táplálta és továbbörökítette 1848 tüzét éppúgy, mint az aradi tragédia kegyeleti, fogadalmi lángját is.  

– A megtorlás éveiben az osztrák hatóságok évekig folytattak hajtóvadászatot a szabadságharc hívei után, így mindennemű gyülekezést, szervezkedést gyanakodva figyeltek – hangsúlyozta Ribárszki Péter. – Nem sok lehetősége maradt hát az ellenállásba vonult értelmiségnek, akik közül jó páran itt, a kastélyban, az ide szervezett vadászatok alkalmával találtak módot gondolataik kicserélésére, a kapcsolatok ápolására. 

Az itt található, legöregebb kondorosi fák minden bizonnyal tanúi voltak egy-egy izgalmas beszélgetésnek. A fák közül is talán a legkedvesebb az, amelyiket Batthyány Lajos vértanú miniszterelnök ültetett. Az ő és a szabadságharc hős tábornokainak példája, emlékezete tehát elevenen élt ezen falak között, hiszen az itt összegyűltek közül sokan személyesen ismerték őket.

Az apróvadas szezon október 15-étől február 28-ig tart.

A 13 aradi vértanú és Batthyány Lajos mellett a polgármester szólt az egyik legtragikusabb sorsú magyar tábornokról, Lenkey Jánosról is. Lenkey megőrült az aradi börtönben, így az osztrákok őt nem végezték ki. 1850 februárjában halt meg iszonyatos körülmények között. Lenkey János neve sokféle történetből ismert. Már a forradalom elején zavart okozott, hogy átszökött a magyar oldalra, miután összeveszett császári királyi tisztként osztrák felettesével.

Később a délvidéken harcolt, hamarosan előléptették ezredessé, majd tábornokká. Közben egy ideig Rózsa Sándor – aki szorosan kötődik a Kondorosi Csárdához – és betyárjai is az ő vezénylete alatt harcoltak.

Hrabovszki János, a megyei vadászkamara és vadászszövetség elnöke elmondta, az apróvadas szezon október 15-étől február 28-ig tart. Megyénkben a fácánvadászat a legjellemzőbb, évente 150–160 ezer előnevelt madarat is kibocsátanak a vadászterületekre. 

Mezei nyúlban is erős a megye, de ez viszonyítás kérdése. Hazánkban a 20 ezres állományával üdítő szigetet képez, ugyanakkor ez nagyvadászatokat nem tesz lehetővé, korlátozott a puskavégre fogható egyedek darabszáma a felelős vadgazdálkodás miatt. A mezei nyúl ugyanis nem tűri a bezártságot, így mesterséges körülmények között nemigen szaporítható. Másrészt az élőnyúlbefogás- és kivitel jelenti az egyik fő bevételi forrást a vadásztársaságok számára. A másik az őzek kilövésének értékesítése. Hrabovszki János az ünnephez máltóan szólt arról, a megye vadászai is tisztelettel emlékeznek, és leróják kegyeletüket az aradi 13-ak és többi vértanú előtt.

Petőfi István pénztárnok is volt

Petrovszki-Riegler Ivett, a kondorosi könyvtár vezetője elmondta, Petőfi István 1858-ban került Geist Gyula birtokára. Ispánként, gazdatisztként dolgozott, majd 1864-től az egész Geist-birtok jószágigazgatója lett. Ott volt Kondoros újratelepítői között is, 1875. december 23-án az első képviselő-testületi ülésen Petőfi István javaslatára került be Kondoros község első pecsétjébe a kiterjesztett szárnyú kondorsas. 1875-től 1880-ig, csekély tiszteletdíj ellenében, Kondoros pénztárnoki állását is betöltötte. Életét, érzéseit versei őrizték meg, melyekben a csikós- és betyárélet, a szerelem és a haza témái jelennek meg. 1994-ben az általános iskola új épületének átadásakor az intézmény tiszteletből és hálából felvette Petőfi István nevét. Most pedig az egykori Petőfi-lak mellett felállíthatták tiszteletére az emlékoszlopot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában