Megemlékezés

2022.09.30. 10:00

Legendás pedagógusoknak avattak emléktáblát a békési gimnáziumban

Felavatták a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium legendás pedagógusai tiszteletére állított emléktáblákat csütörtökön délután, a patinás intézményben.

P. G.

Kiváló tanáregyéniségek tiszteletére avattak emléktáblát a Szegedi Kis István Gimnáziumban

Fotó: Für Henrik

Mint a részletekről megtudtuk, a Békési Öregdiákok Egyesülete (BÖDE) állított, és avatott emléktáblát három volt gimnáziumi tanárnak, de az ünnepi esemény keretében leplezték le Nagy János tanár úr márvány tábláját is, amely már egy ideje a falon áll. A gimnázium dísztermében Gellén János főgondnok, nyugalmazott magyar-történelem szakos tanár méltatta a négy szellemi nagyság életművét. Nagy János az osztályfőnöke volt, és miatta választotta a tanári pályát. Hangsúlyozta, a tanári tekintély alapja nem a terror, hanem a magasrendű tudás.

Csibor Sándor matematika-fizika szakos tanár, kollégiumi nevelő azt tanította meg neki, hogy a diákot akkor is szeretni kell, ha nehéz. Ugyancsak elismerő szavakkal nyilatkozott Juhász János magyar-angol szakos pedagógusról, volt gimnáziumi igazgatóról, akinek szintén szerepe volt abban, hogy ezt a hivatást választotta. Végül Dávid Lászlóról beszélt, akivel sok közös dolguk volt, kezdve az alma matertől a református énekkaron át a BÖDE vezetőségéig. „Nem hivalkodott, szerényen meghúzta magát a tanáriban, de hihetetlen emberszeretete volt” – méltatta a kiváló pedagógust.

A megemlékezés egy film megtekintésével folytatódott, amely Csibor Sándor, Juhász János és Dávid László életművét méltatja, majd pedig a gimnázium lépcsőfordulójában Gellén János és Beinschrodtné Kecskeméti Krisztina leleplezte az emléktáblákat. Az emlékműveket Kicska László intézményi református lelkész áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában