Szent Mihály nap

2022.09.24. 22:18

Lámpásokkal eveztek Csabán, az Élővíz-csatornán - galériával

Szent Mihály napi lámpások éjszakájára hívták az érdeklődőket szombaton este Békéscsabán, a Munkácsy Negyedben. Látványos vízi felvonulásnak lehettek szemtanúi a csatornapartra kilátogatók.

V. E.

Fotó: Für Henrik

A gyülekező helyszín a Csabagyöngye Kulturális Központ Stégje volt, ahol színpadot is állítottak, illetve többek között hagymás-zsíros kenyérrel fogadták az érkezőket.

Opauszki Zoltán, a Csabagyöngye Kulturális Központ turisztikai igazgatóhelyettese elmondta, a Szent Mihály napi rendezvény része a Munkácsy Negyedben a hétvégén zajló színes forgatagnak, melynek keretében például lampionokat lehetett készíteni kézműves foglalkozás keretében. A lámpások éjszakája szervezői a Békési Kajak-Kenu Klub, a Békéscsabai Diákönkormányzat és a kulturális központ. Célja pedig felidézni azt, hogy Szent Mihály napkor a hagyományok szerint nagy tűzgyújtásokat tartanak a városi eseményeken. Mindezt ők egy vízi felvonulással valósították meg. Törekvéseik szerint az idei esemény hagyományteremtő jelleggel bír, és azt jövőre még szélesebb körben és még több résztvevővel rendezik majd meg.

A felvonulás után a CsaKK Stégen a 2004 nevű, diákokból álló zenekar lépett fel – tudtuk meg Opauszki Zoltántól. Azért esett épp rájuk a választás, mert velük is azt szerették volna szemléltetni, hogy a lámpások éjszakája egy igazi többgenerációs együttműködés keretében valósul meg, ráadásul Békés és Békéscsaba együttműködésében. A vízi vonulásról kifejtette, mintegy 15 hajóból álló karaván haladt el a csatornán a ligeti játszótértől egészen a Degré utcai hídig, ahonnan a Csabagyöngye melletti öbölterületre érkeztek vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában