Dr. Emil Kuchár

2022.09.21. 17:42

Közel négy évet töltött Békéscsabán, most elbúcsúzott a szlovák főkonzul

Csaknem négy évet töltött Békéscsabán szlovák főkonzulként dr. Emil Kuchár, aki 2019 elején érkezett és hamarosan nyugdíjba vonul. Ennek apropóján köszöntek el tőle szerdán a Szlovák Kultúra Házában szervezett rendezvényen. Mint mondta, igyekezett sokat adni Békés megyének, de úgy véli, ő sokkal többet visz haza a helyiektől: tudást, ismereteket, illetve pozitív energiákat.

Licska Balázs

Fotó: Bencsik Ádám

– Amikor Pozsonyban megtudtam, hogy Békéscsabára kerülök, először a csabai kolbász jutott eszembe. Az ismerőseim mondták is, hogy nekem egészségügyi szempontból befellegzett – viccelődött dr. Emil Kuchár. Hozzátette, a sportedzőknek hála sikerült emberi alakot tartania. Járt az elmúlt időszakban sok településen, találkozott sok polgármesterrel, megfordult a békéscsabai múzeumban, a rendőrségen viszont nem, ami azt jelenti, hogy minden rendben van.

„Itt tényleg él a szlovák közösség” – hangsúlyozta a főkonzul (balról a második)
Fotós: Bencsik Ádám

A diplomata megköszönte mindenkinek az együttműködést. A közel négy évnyi szolgálata alatt igyekezett magából a legtöbbet adni, de úgy véli, hogy ő sokkal többet kapott a helyiektől: tudást, ismereteket, illetve pozitív energiákat. Úgy véli, a térségben élők a bizonyíték arra, hogy lehet itt is boldogulni, dolgozni, és hogy érdemes a vidéket fejleszteni.

– Nem is sejtettem, hogy mi vár itt rám – folytatta lapunk kérdésére. A szolgálata kitűnő rajtot vett 2019 elején, remek együttműködést alakított ki a szlovák szervezetekkel, a békéscsabai és a megyei önkormányzattal. Aztán jött a koronavírus-járvány, és maradt számára a tévé, az újság, valamint az, hogy ha kitekintett a főkonzulátus ablakán, akkor látta, hogy működik a megyeháza. Mint mondta, szerencsére vége a pandémiás időszaknak.

Szarvas Péter is elköszönt
Fotós: Bencsik Ádám

– Lehetőség szerint igyekeztem minden rendezvényen részt venni, amelyre meghívást kaptam, és próbáltam hozzájárulni a szlovák-magyar kapcsolatok erősítéséhez, az embereken keresztül – ecsetelte a szlovák főkonzul, aki korábban nagykövet is volt. Ez volt szerinte a legnagyobb különbség: ugyanis nagykövetként állami szintű kapcsolatokat teremtett, itt viszont valóban az emberekkel találkozott, magyarokkal, szlovákokkal, illetve más nemzetiségiekkel egyaránt.

Zalai Mihály is búcsúzott
Fotós: Bencsik Ádám

– Itt tényleg él a szlovák közösség – hangsúlyozta Békés megyével kapcsolatban, és szerinte örömteli, hogy az idősebbek igyekeznek átadni a stafétát a fiataloknak, akik foglalkoznak a nyelvvel, a kultúrával, valamint újabb és újabb ötletekkel állnak elő. Példaként hozta fel, hogy egy lelkes csapat szárnyai alá vette Békéscsabán a szlovák tájházat, a tagjai pedig büszke csabaiak, alföldiek.

Érdekes volt számára, hogy bár Békéscsaba nem egy nagy város, mégis rengeteg emléktábla található a közterületein. Felelevenítette, hogy nem sokkal a városba érkezése után nyílt meg a Munkácsy Mihály Múzeumban az Andy Warhol-kiállítás, amellyel nemzetközi szinten is felkerült a térképre a békéscsabai intézmény. Közben Brüsszelben is nyílt egy tárlat, két Andy Warhol-képpel, amire ott nagyon büszkék voltak, ezzel szemben ekkor Békéscsabán 30 alkotás volt látható.

Sokan elköszöntek a diplomatától

Az elköszönő szlovák főkonzul tiszteletére szervezett eseményen sokan megjelentek, többek között Krajcsovicz Andrásné és Kiszely András, a megyei és a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke, Lászik Mihály, a Csabai Szlovákok Szervezete elnöke. Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke a Békés Megye Pálinkájának választott Érlelt almával, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere pedig egy, a szlovák főkonzulátus épületét és a Körös-partot ábrázoló Scholtz Endre-festménnyel lepte meg búcsúzóul dr. Emil Kuchárt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában