Fontos fejlesztés

2022.09.06. 15:33

Közel hatszázmillió forintból korszerűsítik a csapadékvíz-elvezetést Békésen

Békés újvárosi részén folytatódik a közelmúltban elkezdődött több mint 580 millió forintos, a helyi csapadékvíz-elvezetés további korszerűsítését célzó projekt – jelentette be a helyszínen megtartott keddi sajtótájékoztatón Kálmán Tibor polgármester, a városrész önkormányzati képviselője. Csak a beruházásnak ebben a szakaszában több mint 6400 folyóméter csatorna készül el, valamint 1314 átereszt cserélnek, illetve újítanak fel.

Papp Gábor, [email protected]

Kálmán Tibor

Fotó: Bencsik Ádám

A fejlesztéssorozat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert 571 millió forintos támogatás és 11 millió forintos városi saját forrás mellett valósul meg – fogalmazott a sajtótájékoztatón Kálmán Tibor, aki külön kitért arra, hogy ebben az esetben nem csak polgármesterként, hanem a városrész önkormányzati képviselőjeként is adott tájékoztatást a munkálatokról.

Mint elmondta, a több mint 580 millió forintos beruházás, a Békés csapadékvíz-elvezetés kialakítása III. ütem című projekt a második szakaszához érkezett. A fejlesztéssorozat első része az Ibrányi városrészen valósult meg, ahonnan kifejezetten kedvező visszajelzéseket kaptak, s – tette hozzá – bízik abban, hogy Újvárosban is így lesz. Kifejtette, a munkálatok során az árkokat, az átereszeket, a bejáró alatti csatornaszakaszokat a megváltozott időjárási viszonyoknak jobban alkalmazkodó állapotba hozzák. Kálmán Tibor szólt arról, hogy az elmúlt évtizedekben több alkalommal is előfordult, hogy hirtelen, rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék zúdult le, és a csatornák, az árkok nem mindig tudták azonnal befogadni az esőt. A beruházás során nagyobb kapacitást alakítanak ki, így gyorsabban tudják levezetni a csapadékvizet.

 

A most kezdődött fejlesztési rész érinti a Hunyadi, a Csokonai, a Toldi, a Zrínyi, a Kölcsey, a Mikes Kelemen, a Kinizsi utca, a Gyöngy utca, az Egyenes, a Bercsényi és a Kalászsor utcát. Ennek során 6411 folyóméter csatornát, ebből 4948 méter nyílt és 1463 méter zárt csatornát készítenek, újítanak fel, illetve 1314 átereszt cserélnek, valamint újítanak fel. A fejlesztés a továbbiakban még két településrészt érint majd a városban.

Mint arról korábban beszámoltunk, a fejlesztés annak érdekében is zajlik, hogy alkalmassá tegyék a csapadékvíz-elvezető rendszert az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodásra. A mintegy 582 millió forintos beruházás a 2017/2018-ban és 2019/2020-ben megvalósult első két ütem folytatása. 

A kivitelezés ebben a projektben harmincnégy utcát érint, a rekonstrukció során lesznek felújítási és építési munkálatok, valamint növelik az átereszek kapacitását, amelyek mind-mind hasznos lépésnek számítanak annak érdekében, hogy hatékonyan tudják kezelni a hirtelen lezúduló csapadékmennyiséget. A projektben összesen 14 ezer 870 folyóméter földmedrű és 2405 folyóméter zárt csatorna, azaz összesen 17 ezer 275 folyóméter csatorna készül el. A projektben törekednek a csapadékvíz tárolásának megoldására is.

 

  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában