Tudományos konferencia

2022.09.29. 13:38

Illatos kínai teákat és gőzgombócot is lehet majd kóstolni Gyomaendrődön

Immár második alkalommal ad otthont Gyomaendrőd a Debreceni Egyetem Konfuciusz Intézet tudományos konferenciájának, amelyet október 21-23-ig tartanak meg – ismertették a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón, csütörtökön.

V. E.

Prof. dr. Cui Xianjun, dr. Csontos Pál, Lehóczkiné Tímár Irén, dr. Szonda István és Kovács László Erik, a Konfuciusz Intézet titkára

Fotó: Vásári Erzsébet

Az eseményen Lehóczkiné Timár Irén alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, örömmel tölti el Gyomaendrőd vezetését, hogy ismét településüket választották a rendezvény helyszínének. Hozzátette, a közös konferencia legfőbb értéke a különböző kultúrák népszerűsítése előadáskon és vetítéseken keresztül.

Prof. dr. Cui Xianjun, az intézet kínai igazgatója elmondta, szívesen érkezett újra Gyomaendrődre, és hálás a helyi szervezetekkel való jó együttműködésért, a kialakult barátságokért és azért, hogy újra itt tarthatnak konferenciát. Ennek témája idén a kínai, illetve a magyar teák összehasonlítása lesz. A rendezvény programelemeire szeretettel várnak minden érdeklődőt, a helyi kínai közösség tagjait is beleértve.

A gyomaendrődi sajtótájékoztatón Lehóczkiné Tímár Irén átadja a város ajándékát prof. dr. Cui Xianjunnak. A háttérben dr. Csontos Pál (balról) és dr. Szonda István
Fotós: Vásári Erzsébet

Dr. Szonda István néprajzos muzeológus, kulturális antropológus, a gyomaendrődi Szent Antal Népház igazgatója elárulta, idei, immár második közös konferenciájuk a Konfuciusz Intézettel egy sok éves folyamat része, illetve továbblépése, hiszen a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi tanszékével már másfél évtizede tartanak együtt tudományos rendezvényeket. 

A Tea kultúrája Kínában és Magyarországon című konferencia pedig nem csak tudományos, hanem oktatási szempontból is fontos, mivel magyar és kínai hallgatók is ellátogatnak Gyomaendrődre, átadva egymásnak ismereteiket. Hozzátette, a rendezvény bázishelye a Szent Antal Népház lesz, ahol október 21-én, pénteken 18 órakor megnyitják a konferenciát kísérő, kínai művészetet bemutató kiállítást. A szombat az előadásokról, a kultúráról, illetve a gőzgombócról szól majd, a vasárnapi napon pedig többek között lesz teaszertartás is.

Dr. Csontos Pál, az intézet magyar igazgatója kifejtette, a fent említett kiállítás tárgyai különleges fametszetek lesznek, amelyeket a rendezvény után is láthatnak az érdeklődők. Elmondta, miután a tavalyi, rizsről szóló konferencia nagy sikerrel zárult, így abban bíznak, hogy az idei, tea témájú eseményből is jól profitálnak majd diákjaik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában