eNurcing

2022.09.29. 06:50

Háromnyelvű digitális egészségügyi tananyag készül Békés megyei szakközépiskolások bevonásával

Nemzetközi együttműködés, innovatív munka részesei lehetnek azok a magyar és román szakközépiskolás és érettségizett diákok, valamint szakemberek és németországi résztvevők, akik egy uniós projekt keretén belül hoznak létre új digitális, egészségügyi oktatási anyagot. Az érintettek külföldi tanulmányút és közös kutatómunka után készítik el a platformot, mely a gyakorlatiasság jegyében sokak számára lehet később támpont.

Nagy Szilvia; [email protected]

Magyar diákok a román szakképző iskola laborjában, Galatiban

Forrás: BMH

Dr. Máthé Ilona elmondta, a nemzetközi együttműködés, azaz azaz Erasmus+ keretén belül megvalósuló, eNurcing – hallgatói gyakorlat támogatása nevet viselő, tizennyolc hónapon át tartó projekt anyagi hátterét uniós forrás biztosítja. A Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának főiskolai docense, Idegen Nyelvi Lektorátusának vezetője hozzátette, a pályázat nyertese a romániai Galati városban levő Christiana Posztszekunderi Egészségügyi Szakközépiskola, ahonnan májusban érkeztek magyarországi tanulmányútra diákok.

– Együtt ellátogattunk a békéscsabai egyetemre, a gyulai szakképzési centrumba, emellett klubjellegű, nappali ellátást nyújtó intézményekben és bentlakásos idősotthonokban is jártunk. Bepillantást nyerhettünk az autizmussal és az értelmi fogyatékossággal élők mindennapjaiba is -sorolta a szakember, hangsúlyozva, minden országban a kultúra, a civilizáció mértéke és a mentalitás adja meg az egészségügyi, szociális gondoskodás kereteit. Hozzáfűzte, a három nap tartalmasan telt, a fiatalok kulturális csemegét is kaptak, élményeket gyűjthettek a Munkácsy múzeumban és a gyulai Várfürdőben is. 

– A magyar diákok júniusban utaztak Galatiba. Megismerték a település felújított kórházának működését, illetve tanulmányozták a nappali és a bentlakásos időskori ellátást nyújtó intézményeket - sorolta tovább dr. Máthé Ilona, kiemelve, hogy az egyik helyen különleges programba csöppentek. Az idősek saját kezűleg horgolt ruháikat sorakoztatták fel házi divatbemutató keretében. A fiatalok láthatták azt is, mennyire intenzíven bevonják a romániai ifjabb generáció tagjait az gondozásba, erősítve bennük az idősek iránti tiszteletet, miközben a gondozottaknak megőrzik fiatalságukat a szellemi és érzelmi kihívások révén. 

– Míg itthon nyolcadik osztályra épülő egészségügyi képzés folyik, azaz a gyermekek 14 évesen bekerülnek a szakképzés rendszerébe, majd mehetnek dolgozni, vagy diplomát szerezni, addig Romániában érettségire épül a szakirányú továbbtanulás - sorolta a legszembetűnőbb különbséget dr. Máthé Ilona. Hozzátette, gyümölcsöző volt a tapasztalatcsere, melynek nyomán készül a háromnyelvű, oktatási célú digitális platform; a leendő szakemberek képzését támogatják a munkával. A magyarok témája az idősgondozás, tíz témakört kaptak, melyek mindegyike az életkor előrehaladtával felmerülő egészségügyi problémákhoz, sajátosságokhoz kapcsolódik. A romániaiak a kórházi gondozást veszik célba: tizenöt témát felölelve ismertetik a rendszerben felmerülő feladatokat részletes elméleti és gyakorlati anyagukkal.

Gyakorlatorientált szakmai tananyagot alkotnak meg

Dr. Máthé Ilona elmondta, a cél, hogy fejlesszék, bővítsék a tanulni vágyók tudását, ezért átfogó segédanyagot készítenek a szakemberek, amit a projektben résztvevő diákok próbálnak majd ki először. Feleletválasztós elektronikus teszteket raknak össze, szimulálják a labortevékenységeket, sőt esettanulmányokkal fűszerezik a tananyagot. A platform tehát gyakorlatorientált lesz: a diákok tulajdonképpen már a tanteremben is „találkozhatnak” páciensekkel, ellátottakkal. A szakmai anyag hivatalos nyelve az angol, de magyar, román nyelven is elérhető lesz, sőt később igény szerint lefordítják más nyelvekre.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában