Közgyűlés

2022.09.22. 17:16

Harmadával emelik a csabai menza árát

Harminc százalékkal növelik az óvodákban, illetve az általános és középiskolákban az étkezések térítési díjait október 1-jétől – döntött csütörtöki ülésén a városi közgyűlés, mint ahogy arról is: a város a korábban vállaltnál többet fizet a közétkeztetést szolgáltató cégnek. A kft. ügyvezető igazgatója az ülésen válaszolt az ebéd mennyiségével és minőségével kapcsolatos visszajelzésekre.

Licska Balázs, [email protected]

A békéscsabai gyermekétkeztetés is téma volt a városi közgyűlés csütörtöki ülésén.

Forrás: Illusztráció: MW

Október 1-jétől az óvodákban nettó 476 forintot, az általános iskolákban nettó 618 forintot kell fizetni a tízóraiért, az ebédért és az uzsonnáért, a középiskolákban pedig az ebéd nettó 426 forintba kerül majd – erről döntött csütörtöki ülésén a városi közgyűlés. Ezek a tételek a korábbi árakhoz képest 30 százalékos emelést jelentenek. Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) szerint a díjnövelés lépést tart az inflációval, illetve az elmúlt időszakban a központi korlátozások miatt nem volt lehetőségek az árak növelésére.

A gyermekétkeztetés színvonala is szóba került az ülésen.

A városvezető elmondta: 6000 adagot készítenek naponta a konyhákon. Fontos, hogy javítson a cég a színvonalon, a választékon, a mennyiségen, és erre esélyt ad az, hogy mind a térítési díjakat, mind a város által fizetett összeget emelték. Ígéretet kapott arra, hogy lesz lehetőség repetára, lesz desszert és túró rudi, az almán kívül lesznek más gyümölcsök is, emellett heti két alkalommal kapnak poharas italt, tejet vagy kakaót, illetve heti háromszor kimért italt, például karamellás tejet a gyermekek.

A szolgáltató Pannon Menza Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a cég a GasztVitál csoport tagja, számos városban szolgáltatnak, van tapasztalatuk. Demeter László szerint kaptak jogos és jogtalan kritikákat is az elmúlt hetekben. Jogszabály alapján dolgoznak, az pedig meghatározza, mikor miből mennyit kell adni. Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) kérdésére elmondta: valóban kevesebbet kapnak a gyerekek, de ez a minimum és a maximum közötti középmennyiséget jelenti. Gyümölcsöt vagy zöldséget napi háromszor biztosítanak, egyszer frissen. Tisztában vannak azzal, mit szeretnek a gyerekek, de tésztát tíz napon belül kétszer lehet csak készíteni. Ugyanazokkal a szakácsokkal főznek, mint eddig, és elvárás, hogy olyan ebéd szülessen, amit ők is megennének.

Dancsó Tibor felvetésére (DK), hogy avas volt-e a mák a mákos tésztában, Demeter László elmondta: elvitték bevizsgáltatni a visszaküldött mákot, és hibátlan volt. Ugyanakkor kérésre kicserélték a mákot, de ezzel nem ismerték el azt, hogy hibáztak volna. 

Nemrég egy alapos szakhatósági vizsgálatot is tartottak náluk, és a fogások átlagon felüli minősítést kaptak

 – azaz nem csak az érzékszervi vizsgálatokra, a gyerekek és a szülők visszajelzéseire hagyatkoznak. Az ügyvezető egy óvodai panasz kapcsán hozzátette: ők kiküldték a megfelelő mennyiséget az intézménybe, az viszont már nem jutott el aztán a gyerekekhez, ebben a cégnek nincs felelőssége.

Szerinte az, hogy e-mailben lehet visszajelzést küldeni az ebédről, megfelel a szerződésben vállaltaknak. De a cég együttműködik az intézmények vezetőivel, akik véleményt mondhatnak, és akcióterv keretében igyekeznek javítani a hiányosságokat. Mivel a számlát a szülők fizetik, október közepétől valamelyik általános iskolában mindig lesz mód kóstolási lehetőségre. A gyerekek meglátásaira is kíváncsiak, azokat is feldolgozzák. Sőt, a konyhák szintén nyitva állnak az érdeklődők előtt, megnézhetik, milyen alapanyagokból, milyen technológiával készítik az ételt.

Ha otthon sem eszik meg, az iskolában miért ennék?

Csányi Illés (Hajrá Békéscsaba) elmondta, járt egy konyhán, illetve a Lencsési Általános Iskolában megkóstolta a menüt, szerinte hibátlan volt, mégis volt diák, aki kóstolás nélkül vitte vissza. A szülők elismerték, hogy otthon sem eszik meg a gyerekek a főzeléket, így ez a menzán sem elvárható.

Ádám Pál (Hajrá Békéscsaba) a Madách utcai suliban kóstolt, szerinte az ebéd többnyire elfogyott, ízre és mennyiségre is megfelelő volt. Azt mondta, a mai gyerekek hamburgert, pizzát, rántott húst, szilvás gombócot esznek inkább, mint tökfőzeléket, így nehéz azt megetetni a menzán. Ha pedig egy gyerek pfujol, akkor ciki lesz a többinek megenni az ételt. A tízóraiban kért változást, szerinte az egyszerűbb néha jobb.

Paláncz György tanácsnok (Fidesz-KDNP) úgy látja, javult a színvonal az elmúlt időszakban, bízik benne, hogy folytatódik ez a tendencia, figyelemmel kell kísérni a minőséget és a mennyiséget. Örül, hogy összehívták a közétkeztetési tanácsot, és hogy az étlap összeállításába beleszólhatnak az óvodák, iskolák vezetői is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában