2022.09.20. 12:00
Az igények alapján módosították a csabai menza étlapját
Napi szinten ellenőrzik az elkészült ételek ízét, minőségét és mennyiségét – hangsúlyozták megkeresésünkre a Pannon Menza Kft.-nél. A közétkeztetési feladatokat Békéscsabán ellátó cégnél hozzátették: az étlapokat a helyi igények alapján módosították.
Fotó: Shutterstock illusztráció
Mint a szolgáltató hírportálunk megkeresésére fogalmazott, a fentieknek érezhetők is az eredményei, mert az elmúlt héten több helyről kaptak kedvező visszajelzéseket. A hatóság ugyancsak végzett ellenőrzést a napokban, az akkori fogás minden eleme – a vegyes gyümölcsleves, a kolbásszal adott paprikás krumpli, valamint a csalamádé – átlag feletti minősítést kapott.
Mint írták, vegyes visszajelzésekkel indult a békéscsabai közétkeztetés, jöttek kritikát és dicséretek is.
A fogyasztóktól, a szülőktől és az intézményektől érkezett reakciók zöme az ételek ízére és mennyiségére vonatkozott. A legtöbb esetben sótlannak érezték az ételeket. Ezzel kapcsolatban ismertették a vonatkozó rendeletet, amely szigorúan korlátozza a sóhasználatot, és ettől szeptember 1-jétől nem lehet eltérni.
Mivel a cég maximálisan ügyel a jogszabályok betartására, a meghatározott rendkívül alacsony sótartalom az oka annak, hogy a fogyasztók íztelenebbnek és sótlanabbnak érezhetik az ételeket. A só csökkentését zöldfűszerekkel igyekeznek pótolni, emiatt a gyerekek számukra ismeretlennek mondható ízekkel is találkoznak. Ugyanakkor a legtöbb kedvező visszajelzés is ezzel kapcsolatban érkezett: a fogyasztók és a szülők egyaránt örülnek a változatosabb, egészségesebb ételeknek.
A szolgáltató cégnél ismertették: a közétkeztetési tanács múlt heti ülésén a gyerekek, a szülők és a pedagógusok is elmondhatták véleményüket a közétkeztetéssel kapcsolatban. Ezek egybecsengtek azokkal a meglátásokkal, amelyeket a cég is kapott, és a legfőbb kritika a sófelhasználás miatt érkezett.
A mennyiség esetében kiemelték: a jelenlegi szolgáltatás teljes mértékben megfelel a jogszabályi előírásoknak. Megjegyezték ugyanakkor: az élelmiszer-alapanyagra rendelkezésre álló keretösszeget két éve, 2020 szeptemberében állapították meg. A jelentősen elszabaduló élelmiszerárak miatt, annak érdekében, hogy a most biztosított átlagos mennyiségnél több kerülhessen a tányérokba, elengedhetetlen az áremelés. A cégnél hozzátették: mindent elkövetnek a lehetőségeikhez mérten, hogy a fogyasztók körében emelkedhessen az elégedettség.