Agrárium

2022.09.26. 19:45

Hajráznak a napraforgónál Békésben

A napraforgó 90 százalékát learatták megyénkben, a termésátlag 1,2 tonna/hektár, ami nagyon gyenge. A kukorica aszály miatti, nem betakarítható területének nagysága nem változott, 60 százalék. A tengeri betakarítása tíz százalék körül alakul. Ami még lábon maradt, annak jelentős részét is betárcsázzák, lezúzzák. Többek között erről is szó esett a Békés Megyei Betakarítási Koordinációs Bizottság hétfői, békéscsabai ülésén.

Ny. L.

Békés megyében már learadták a napraforgó 90 százalékát

Forrás: MW-archív

Békéscsaba Bozó József, a betakarítási bizottság elnöke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) igazgatóságán tartott ülésén elmondta, a burgonya betakarítása befejeződött, 15 tonna hektáronként a termésátlag. A cukorrépánál még nem kezdődött el a betakarítás. Az őszi káposztarepce vetésével végeztek a termelők, a kikelt növények nagyon jó fejlettségi állapotban vannak a csapadékos szeptembernek köszönhetően. A tritikálé és a rozs vetése 50, az őszi árpáé öt százaléknál tart, a búza vetését még nem kezdték el Békésben. A magágy-előkészítés elvégzéséhez az időjárás megfelelőnek mondható, így jelenleg 40 százalékon áll, az őszi mélyszántást elkezdték a megye gazdálkodói, de még csak a terület öt százalékánál tartanak.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára kiemelte, tagjaiknál a napraforgó-termésátlagok javuló tendenciát mutatnak, 1,3-1,4 tonna/hektár körül alakulnak. A betakarítás végére maradtak a jobb táblák, előfordultak jelentősebb területeken 3 t/ha termésátlagot hozó táblák is.

– A rozs vetési területe vélhetően több lesz az elmúlt évekhez képest – emelte ki Barabás Béla. – Az idei, takarmányhiányos időszakból okulva a gazdálkodók zöldrozzsal vagy keverékével tervezik takarmányigényük egy részének fedezését, hetven százalékon áll a vetés. Az állattenyésztés takarmányhiánnyal küzd, nincs elegendő takarmány. Raktározással, tárolással kapcsolatos gondok nincsenek.

Dr. Csikós Sándor, a Békés Megyei Kormányhivatal  osztályvezetője elmondta, a legfontosabb feladat, ami előttük áll, az az előlegfizetés, kollégái készen állnak a feladatra. Az időpontról biztos információ akkor lesz, amikor a rendelet megjelenik. Kisüzemi gazdálkodók részére, akik nyertes pályázattal rendelkeznek, kiküldtek egy tájékoztató levelet, mely tartalmazza teendőiket.

Tóth János, a Békés Megyei Kormányhivatal agrárügyi főosztályvezetője elmondta, a kárbejelentések kis számban, de továbbra is érkeznek, az elmúlt héten 45 futott be. Eddig 7160 kárbejelentés érkezett, mely 205 ezer hektárt, illetve 34 ezer parcellát érint, ötezer feletti ügyfélszámot jelent. Ötven százalék feletti hozamcsökkenést a bejelentők 98 százaléka jelentett be. A határozatokat folyamatosan küldik.

Burda Béla földügyi szakügyintéző a Békés Megyei Kormányhivatal földhivatali főosztályának részéről elmondta, az ellenőrzések vége felé tartanak, október 15-éig tartanak a határszemlék. A parlagfű-ellenőrzések október végéig zajlanak, azonban az időjárás ezeknek sem kedvez. Az idei év nem kiemelkedő parlagfűszempontból, az összes terület ugyan magasabb – ami az eljárásrend módosításából ered – de a szankcionált terület nem nagyobb az elmúlt évekhez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában