Haditorna

2022.09.30. 12:33

Fegyvert is ragadtak a diákok a békéscsabai reptéren - galériával, videóval

Fegyvert szereltek, lőttek, kézigránátot hajítottak, akadályok között futottak többek között a fiatalok pénteken a békéscsabai repülőtéren, ahol a békéscsabai hadkiegészítő és toborzó iroda, valamint a Magyar Tartalékosok Szövetségének megyei szervezete általános és középiskolások számára megrendezte az országos haditorna Békés megyei döntőjét. Harmincnál több csapat szállt ringbe.

Licska Balázs, [email protected]

A haditorna Békés megyei döntőjén harmincnál több diákcsapat vett részt

Fotó: Bencsik Ádám

Egy időpontokkal ellátott térképet kaptak a kezükbe a négytagú csapatok, ez alapján vonultak egyik állomásról a másikra, hogy teljesítsék a feladatokat. Jártak az egészségügyi sátornál, egy úgynevezett mátrixban a tájékozódási futást gyakorolták, ismereteikről egy totónál számoltak be, de fegyverszerelésben, lövészetben, kézigránátdobásban is összemérték erejüket, tudásukat. Különdíjakért vetélkedtek egy ejtőernyős feladatnál, az airsoftos sátornál, de az íjászatba ugyancsak belekóstolhattak, mint ahogy a rendőrség és a katasztrófavédelem is várta őket bemutatókkal.

A haditornával a szervezők a fiatalok honvédelmi, illetve sportra, egészséges életmódra nevelését tűzték ki célul. Egy sokéves hagyománynak köszönhetően Békés megyében immár 21. alkalommal szervezték meg, két korcsoportban, azaz külön a középiskoláknak és az általános iskolásoknak: előbbi kategóriában 23, utóbbiban pedig 11 csapat vetélkedett.

Braun Tibor őrnagy, a békéscsabai hadkiegészítő és toborzó iroda vezetője elmondta, megfelelő kihívást kínál az alapkiképzési modulokon alapuló megmérettetés a diákoknak. Hiszen amellett, hogy próbára teszik őket fizikailag és szellemileg egyaránt, csapatban kell gondolkodniuk és cselekedniük, együtt kell működniük. Bár tanulókról van szó, nem titkolt cél az sem a versennyel, hogy népszerűsítsék akár a szerződéses, akár a tartalékos katonai pályát számukra. Kiemelte, hogy a honvédség kiváló életpályamodellt ajánl, azon belül rengeteg feladatkör látható el, a beosztások sokrétűek.

Csapatban dolgoztak

A kormányhivatal főigazgatója, dr. Rákóczi Attila tartalékos ezredes nyitotta meg a versenyt a felsorakozott csapatok előtt. Mint fogalmazott, felnéz a fiatalokra, akik felkészültek és meg merték méretni magukat egy nem hétköznapi viadalon, köszönetet mondott a felkészítésért a pedagógusoknak, az intézményeknek. Hozzátette, igazi kihívás volt a diákoknak, hogy csapatban, együtt kellett dolgozniuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában