Újranyitás

2022.09.08. 12:55

Egy önzetlen helybeli újítgatja a kiscsákói romkastélyt

Ismét találkozóra készülnek Kiscsákón. A közigazgatásilag Orosházához tartozó településrész elhíresült kastélyát újra kinyitják szep­tember 17-én. Napjainkban egy önzetlen helybeli újítgatja a német örökösök romossá vált kastélyát.

Csete Ilona

Kinek szülőhelye, másnak lakóhelye volt Kiscsákó, ez a ma már csupán néhány család által lakott kistelepülés. A Geist család egykor virágzó vadászkastélya megélt fényes korszakot, majd vált sokféle tevékenység helyszínévé. Magánkézbe jutva születtek nagy tervek, amikből nem valósultak meg a német tulajdonos álmai. 

Az időjárás és a hívatlan látogatók sok kárt tettek a kastélyban, igaz, ma már nem dől senkire a tető, a falak fennen hirdetik, azokat szinte az örökkévalóságnak szánta egykori építtetője. Füzes Miklós, a szomszéd, állagmegóvó munkákat végzett az épületen. A környezetét is rendbe tette az idei, kiscsákóiak találkozójának az idejére. Ki is nyitja a szebb napokat látott kastélyt szeptember 17-én. 

Füzes Miklós Nagy Lajossal és feleségével /Archív-fotó: BMH/

Ez lesz a 20. találkozó, amire idén is jó hírekkel érkeznek a főszervezők, Nagy Lajos és felesége. A Geist család síremlékével kapcsolatos eredményeiket tárják a résztvevők elé. Jártak Budapesten a Fiumei úti sírkertben és a rákoskeresztúri köztemetőben a Geist Gáspárok és hozzátartozóik síremlékeit felkeresve. A hír hallatán családfakutató és más, a kastély iránt érdeklődő is érkezik majd a találkozóra – újságolta a házaspár. 

Idén helyben, Kiscsákón lesz az összejövetel a volt bolt üres épületében. Megemlékeznek volt iskolatársaikról, koszorúznak az 5 éve állított emlékműnél is.

Nagy Lajos a Geist-síremléknél a Fiumei úti sírkertben /Fotó: BMH/

Hasznosításra vár a kastély

A kiscsákói Geist-kastély (vadászkastély) Geist Gáspár megrendelésére, feltehetően Ybl Miklós tervei alapján épült 1894–1895 között (annyi bizonyos, Ybl tervezett a Geist családnak). V. (dr.) Geist Gáspár (ő elhunyt 1972-ben) és édesanyja lakott a kastélyban. Lecserélték a zsindelyborítású tetőt palára. 1944-ben a háború miatt Geisték távoztak a birtokról. A kastélyt kifosztották, azt követően rövid ideig szovjet csapatok állomásoztak benne, majd államosították. 1946-ban iskola nyílt az épületben, 1990-ben Karl-Heinz Reckmann megvásárolta az időközben műemlékké nyilvánított épületet. Halála után a kastély nagyon rossz állapotba került. Napjainkban Füzes Miklós új, ideiglenes tetőt épített, hogy a falak ne ázzanak. Hasznosításra vár a kastély. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában