Eljárt felettük az idő

2022.09.04. 20:29

Egy gyűjtő elviszi az összes videokazettát az orosházi könyvtárból

Szép rendben sorakoznak az Orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár Zenei Könyvtárának a polcain a magyar filmművészet remekei, ismert mozisikerek, művészfilmek, természetfilmek videokazettákon. Ma már senki nem akar videokazettát kivenni, ezért a könyvtár felajánlotta, aki szeretné, vigye el. Egy gyűjtő be is jelentkezett értük.

Csete Ilona [email protected]

Törköly József megmutatta a gyűjteményüket

Fotó: A szerző felvétele

Ott jártunkkor Törköly József könyvtáros megmutatta, több mint 700 kazetta várta új gazdáját – hajdanán ezekre nagy volt az igény, irántuk az érdeklődés. Napjainkban viszont már minden (talán egy-két művészfilmre ez nem igaz) megtalálható fenn, a világhálón.

– Sok évvel ezelőtt olvasóink számára igen jó szolgálatot tettek a zenei gyűjteményben található videokazetták, pontosabban a kazettákon található filmművészeti alkotások. A könyvtár videógyűjteményét viszonylag sokan használták. A videokazetta azonban idővel elavulttá vált, helyét más technológiák vették át. Erre való tekintettel a könyvtár az érdeklődők számára ingyenesen felajánlotta műsoros videokazettáit, amelyeken ismert mozisikerek, ritka művészfilmek, magyar filmművészeti remekek, szebbnél szebb természetfilmek, ismeretterjesztő alkotások szerepelnek – magyarázta a döntés hátterét, miközben nézegettük a polcokon sorakozó kazettákat.  

– A videokazettákért gyűjtő jelentkezett: az állományt egyben tartva viszi magával. Van rá esély, hogy évtizedek múlva (mint a bakelit lemezek) ismét fénykorát éli majd a videokazetta is.

Változik a könyvtár nyitva tartási ideje

A Petőfi Művelődési Központ hétköznapokon hétfőtől péntekig 11 és 20 óra között tart nyitva, a hétvégéken pedig minden hónap 1. és 3. szombatján 9 és 13 óra között várják a látogatókat (beharangozott rendezvények ideje alatt is nyitva lesz). Ennek megfelelően változott a Justh Zsigmond Városi Könyvtár nyitva tartási rendje is. A könyvtár hétköznap 11-től 18 óráig, valamint – igazodva az intézményhez – minden hónap 1. és 3. szombatján 9-től 13 óráig várja az olvasókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában