Kuriózumokat telepítettek

2022.09.30. 06:50

Dévérkeszegek és márnák gazdagítják a megyei vizeket

Kuriózum óriások és kuriózum apróságok – ezekkel a szavakkal jellemezte a heti haltelepítéseket Facebook oldalán a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ).

P. G.

Az új beköltözők a vizek ökológiai értékét, illetve horgászati vonzerejét egyaránt növelik.

Forrás: KHESZ

Mint írták, az őszi haltelepítések nyitányaként a héten két olyan kuriózum halszállítmány is érkezett a vizeinkbe, amelyek beszerzésére ritkán nyílik lehetőség, és amelyek a vizek ökológiai értékét, illetve horgászati vonzerejét egyaránt növelik.

Ezek közül az egyiket azok az extra méretű dévérkeszegek jelentették, amelyekkel kifejezetten egyes vízterületeink „fehérhalállományát” kívánták erősíteni, például az Élővíz-csatornán, valamint a Poklás-csatornán. 

A KHESZ felhívta a figyelmet arra, hogy a Biharugrai Halgazdaság Kft. begécsi tóegységéből származó, átlagosan 1,5 kilogramm súlyú, bronzos színben pompázó, kiváló kondícióban lévő óriások mérete zömében eléri vagy meghaladja a szövetség helyi horgászrendjében meghatározott, dévérkeszegre vonatkozó felső 40 centiméteres mérethatárt, ami miatt kíméletük, a megfogás utáni azonnali visszahelyezés mellett kötelező.

Forrás: KHESZ

A másik különleges halas eseményt a héten egy 50 ezer darabos tételt és 15 millió forint piaci értéket képviselő előnevelt márnaszállítmány adta, amely a bajai Megafish Kft. tenyészetéből származott. A Körösök ugyancsak őshonos és a régi horgászlegendákban szintén ikonikus, de az utóbbi évtizedekben megfogyatkozott lakójával kapcsolatosan érdemes tudni, hogy országosan egyedülálló módon tavaly telepített először a KHESZ a Békés megyei folyószakaszokba.

Forrás: KHESZ

Végül kiemelték, a kedvezőtlen gazdasági folyamatok miatt a vízkezelői munka soha nem látott nehézségekkel néz szembe, amelynek következtében az elért eredmények csak a vizeink halállományát megbecsülő horgásztársadalmi szemlélet és jogkövető magatartás mellett tarthatóak fent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában