Magyar Kézművesség Napja

2022.09.20. 16:52

Békés megyei szakembereket díjazott az IPOSZ

A Magyar Kézművesség Napja alkalmából tartott ünnepséget az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) a közelmúltban, Budapesten. Három Békés megyei szakember is IPOSZ-díjat vehetett át.

P. G.

Szegfű Katalin, Juhos János, Hőgye Mihály

Fotó: Juhász Melinda

Az ünnepségen Németh László, a szervezet elnöke elmondta, a magyar kézművesek, iparosok a magyar gazdaság gerincét adják, szolgáltatásaik a társadalom nélkülözhetetlen részei.

Az IPOSZ oldalának beszámolója alapján Németh László kifejtette, elengedhetetlen a kisvállalkozások képességeinek, tudásának hozzáigazítása a modern kor követelményeihez. Hozzátette, a robottechnika fejlődésének eredményeit elismerve ki kell jelenteni, hogy a szolgáltatásokat végző iparosságra, szakemberekre még évtizedekig szükség lesz. Az IPOSZ elnöke úgy vélte, ennek ellenére még mindig nem eléggé elterjedt az a felismerés, hogy a családi, mikro és kisvállalkozások nélkülözhetetlenek a gazdasági láncban. Felidézte, 30 évvel ezelőtt azért hívták életre a Magyar Kézművesség Napját, hogy a társadalom figyelmét felhívják a családi, mikro és kisvállalkozások, az iparosság fontosságára. Az ünnepségen a kisiparos társadalom jelenkori helyzetéről és a közeljövő kihívásairól Juhos János, az IPOSZ alelnöke, a Békési Ipartestület elnöke tartott előadást.

Bíró Lajos, Váradi Károly és unokája, Kármán Odett a díjátadón 

Ezután adták át a kitüntetéseket, amelynek során három Békés megyei személyiség munkáját is elismerték. IPOSZ-díjban részesült Hőgye Mihály békési fodrászmester és Váradi Károly sarkadi órásmester. Mindketten évtizedek óta végeznek kimagasló munkát a saját területükön. 

A sarkadi iparosok közül Váradi Károly órásmestert díjazták, az elismerésre Sajti Lajos, a Sarkadi Ipartestület elnöke, egyben az IPOSZ felügyelő bizottságának elnöke javasolta, amit elfogadott az IPOSZ elnöke, Németh László. A budapesti díjátadóra elkísérte Váradi Károlyt unokája, Odett, valamint a lány barátja is.

Olyan médiában dolgozó szakembereket is elismertek, akik erősítik, erősítették a magyar kisipar és kézművesség ügyét. A „Kézműipar Szolgálatért” elismerést Szegfű Katalin újságíró-tanár, a Békési Újság főszerkesztője vehette át az eseményen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában