Bekapcsolva

2022.09.12. 19:28

Cáfolták a tévhitet: a legtöbb helyen a nagy esőzések alatt is üzemelt a Jéger-rendszer Békésben

Statisztikai adatokkal is cáfolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hogy a jégkármérséklő rendszer, a Jéger működése aszályt okozna.

Nyemcsok László

Fotó: shutterstock.com

Békés megyében augusztus 15-e és szeptember 12-e között a jégkármérséklő (Jéger) rendszer generátorait tíz napon is bekapcsolták – közölték a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK). A megyében lévő 63 generátorból csak hat, – a kezelőket ért fenyegetések miatt, az ő védelmük érdekében – korábban leállított talajgenerátor nem üzemelt.

– Azaz a generátorok nagyon nagy része működött, és közben az elmúlt 30 napban Békés megyében a csapadékmennyiség meghaladta az országos átlagot – hangsúlyozta közleményében az agrárkamara.

– Akik nem hisznek a szakembereknek, talán hihetnek annak a ténynek, hogy a generátorok működése mellett lehullott jelentős csapadékmennyiség is mutatja, hogy – a tévhitekkel ellentétben – a berendezések nem befolyásolják a csapadék kialakulását és mennyiségét, kizárólag annak halmazállapotára, a kialakuló jégszemek méretére vannak hatással. Nem a rendszer miatt volt szárazság, a Jéger a nagy esőzések idején is üzemelt. Sőt, a megelőző, aszályos egy hónapban csupán hat napon át kapcsolták be a generátorokat.

Fotó: Imre György
 

Az agrárkamaránál kiemelték: mint ahogy arról korábban is folyamatosan tájékoztatást adtak, a jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai abban az esetben üzemelnek, amikor heves zivatarok során jégesők kialakulásának is fennál az esélye. A korábbi aszályt követően az elmúlt két-három hétben Európa időjárása kedvezően változott a csapadékképződés szempontjából, így hazánkat is elérték az esőt hozó felhőrendszerek.

A csapadékképződésnek az kedvezett, hogy az Európa nagy részén tapasztalt történelmi mértékű aszály kialakulásában jelentős szerepet játszó anticiklonok augusztusra legyengültek, és ciklonokkal megérkeztek a zivatarfelhők, melyek a kontinens belső területeit is elérték. Jelentősebb változás az időjárásban augusztus 19-én kezdődött, ekkortól változékonyabbra és csapadékosabbra, hűvösebbre fordult az idő, és ez a front hazánk időjárását is befolyásolta.

A NAK-nál közölték, tudományosan bizonyított, hogy a jégszemek méretének mérséklésén túl a jégkármérséklő rendszer az időjárás egyéb paramétereit, legfőképp a csapadék eloszlását, intenzitását, a felhők kialakulását, mozgását nem tudja befolyásolni.

Kapcsolódó cikkünk: Az aszályért nem a Jéger a felelős, a kamara újabb bizonyítékkal szolgált

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában