Megyenap előtt

2022.08.31. 17:45

Átadták a Békés Megyéért díjakat Csabán, az ünnepi megyegyűlésen

Négy kitüntetés talált gazdára csütörtökön a Jókai színházban, a megyei közgyűlés ünnepi, a szombati békéscsabai Megyenaphoz kapcsolódó közgyűlésén. Békés Megyéért díjjal ismerték el a Békés Megyei Népművészeti Egyesületet, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületét; Takács Árpádot, a kormányhivatalt vezető főispánt, valamint Polgárokért díjat vehetett át dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

Licska Balázs

Zalai Mihály, dr. Görgényi Ernő, Szigeti Erika, Pál Miklósné, dr. Takács Árpád és dr. Dukai Miklós

Fotó: Lehoczky Péter

Negyvenéves múltra tekint vissza a megyei népművészeti egyesület, amely a népi kézművességben tradíciókkal nem rendelkező térségben az ország legnagyobb lélekszámú, négyszáznál is több tagot számláló közösségét hozta létre. Mesterségbemutatóikkal, játszóházaikkal Békés megye számos településén megjelenik. Pál Miklósné elnök szerint az értékmentés a legfontosabb feladat, a népi kézműves kultúrát tovább kell kutatni, fel kell dolgozni, meg kell jeleníteni.

A szarvasi szlovák paraszti, gazdai hagyományok ápolását tűzte ki célul a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete, amely két és fél évtizede rendezi meg a Kárpát-medencei magyarság összetartozását jelképező aratónapot Szarvas-Ezüstszőlőben. Sokat tesznek azért, hogy az anyaország határain belüli és külhoni magyarok szorosabbra fűzzék kapcsolatukat. A rendezvényen hagyományos eszközöket mutatnak be, az aratás ősi rítusát. Szigeti Erika, az egyesület tagja szerint a tradíciókat tovább kell vinni.

Öt éve vezeti a Békés Megyei Kormányhivatalt Takács Árpád főispán, aki előtte sok éven át a katasztrófavédelem kötelékében teljesített szolgálatot, 27 évnyi rendvédelmi, közigazgatási vezetői gyakorlattal rendelkezik. A megfelelő információk birtokában mindig igyekszik olyan döntéseket hozni, amelyek pozitívak a környezetére. A megyei védelmi bizottság elnökeként irányította a koronavírus-járvány elleni védekezést, és díját felajánlotta azoknak, akik hozzájárultak annak sikeréhez. 

Polgárokért díjjal ismerték el dr. Görgényi Ernőt, aki 2010 óta Gyula polgármestere. 

Nem készült politikai pályára, de a közéleti kérdések mindig foglalkoztatták, és úgy véli, hogy annak, aki tehet a közösségért, kötelessége is tenni. Kiemelte, Gyulán a közösség összetartó ereje nagyobb az átlagosnál, a lokálpatrióta szellemiség is építi a várost. Rendkívül fontosak a civil közösségek, amelyek nélkül nincs erős város. A csapatmunkában, illetve a szakmaiságban hisz.

Dicséretes az a kezdeményezés, amellyel a vármegyei önkormányzat ápolja a múltat 

– fogalmazott ünnepi beszédében dr. Dukai Miklós. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára kiemelte, több évtized után mondható ismét, hogy vármegye, és a vármegye több egy elnevezésnél, hozzájárult a nemzet megmaradásához. A tradíciók ápolása adja az identitás jelentős részét, erősíti a nemzethez való tartozást.

A helyi önkormányzati rendszert fontos tartópillérnek nevezte, lényegesnek ítélte, hogy a helyi közösségek felelősséget vállalnak egymásért, valamint azt, hogy a helyi közhatalom és az emberek együttműködnek. 

Aláhúzta: a gyarapodó Magyarország elképzelhetetlen erős önkormányzatok nélkül, és a kormány számára kiemelt cél a vidék fejlesztése.

– Egy vármegye értéke az itt élők tehetségében, teljesítményében rejlik – folytatta dr. Dukai Miklós. Az államtitkár szerint a tenni akaró közösségek révén voltak képesek megújulni a vármegyék. A díjazottak pedig példaként állhatnak a közösség előtt. Az ő üzenetük az lehet, hogy csak a szorgalom, a kitartás hozhat megsüvegelendő teljesítményt.

Háromszázhét éve alakult újjá

1715-ben született meg a 92. törvénycikk, amely elrendelte Békés vármegye visszacsatolását a magyar Szent Koronához. 1715. július 23-án, Békésen alakult újjá a Békés vármegyei közgyűlés – emlékeztetett Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke. Elmondta, akkor a vármegye mindössze kilenc települése volt lakott, csupán pár ezren éltek a térségben.

A Megyenapon – amelyet immár hetedik alkalommal szervezik meg szeptember 3-án, szombaton Békéscsaba főterén – emlékeznek meg a 307 éve történtekről, bemutatva azokat a kincseket, értékeket, amelyek összekötik a Békés megyeieket. Lehetőséget ad arra is az esemény, hogy emlékezzenek azokra az ősökre, akik a kietlen vidéken erős mezőgazdaságot, ipart teremtettek, és olyan közösséget építettek, amelyhez büszkeség tartozni. Az ő küzdelmeikből lehet erőt meríteni a jövőben adódó feladatokhoz.

Az ünnepi megyei közgyűlésen műsort adott az Alföld Quartet, az azt követő állófogadáson pedig pohárköszöntőt mondott Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában