Augusztus 20.

2022.08.20. 14:46

Tótkomlós testvértelepüléseivel ünnepelt

Tótkomlós városnapja alkalmából több helyszínen, számos, közönségcsalogató rendezvényt szervezett szombaton az önkormányzat, valamint a szlovák közösség, a civilek és az önkéntes segítőik.

Cs. I.

A testületi ülésen Zsura Zoltán polgármester mondott ünnepi beszédet

Fotó: Csete Ilona

A komlósi búcsúba érkezett rengeteg árus augusztus 20-án reggel, az Erzsébet-liget előtt kínálták portékáikat, miközben a jótékonysági palacsintákat sütők már reggel 7 órakor kézbe vették a serpenyőiket. A XXI. szlovák gasztronómiai nap pedig a szlovák regionális központban várta a szórakozni vágyókat programjaival.

Díszpolgári címet kapott dr. Milan Kolesár
Fotós: Csete Ilona

Sok helyi lakos családjával látogatott a helyszínekre, mások viszont a megemlékezésre érkeztek, majd az ünnepi képviselő-testületi ülésen megismerhették, hogy kik az idei díjazottak, hiszen ez az az alkalom, ahol  átadják többek között a díszpolgári címeket.

Zsura Zoltán polgármester ünnepi köszöntőjében Szent István példáját emelte ki, aki munkássága során nélkülözött mindenféle öncélúságot. Adott az országnak hitet, biztonságot és jövőképet. A király fiának írt intelmei közül kiemelte a városvezető, hogy hasonló gondolkodásmódra van szükség Magyarországon is.

Díszpolgári kitüntetésben részesült Galánta polgármestere, Peter Paška
 

– Településünk vezetése vallja, itt mindenki egyenlő, demokratikus jogokkal rendelkezik. A békesség épít. A harag, a düh szétválaszt. Ilyen szemlélettel tehetjük jobbá országunkat, városunkat, Tótkomlóst – fogalmazott Zsura Zoltán.

Az önkormányzati rendelet értelmében augusztus 20-án adnak át díszpolgári címet. A kitüntető cím olyan személynek ítélhető meg, aki munkájával elismerést szerzett a város jó hírnevének öregbítéséhez, a város fejlesztéséhez hozzájárult munkásságával.

A testület döntött: két díszpolgárt köszönt 2022-ben. Elsőként a szlovákiai testvérváros, Jelsava polgármestere, dr. Milan Kolesár vette át a kitüntető címet. A másik díjazott a szintén szlovák testvértelepülés, Galánta polgármestere, Peter Paška.

Zólyom város polgármestere, Lenka Balkovičová is díjat kapott
 

A városi kitüntetésekről szóló rendelet értelmében Tótkomlós város polgármestere díjat adományozhat olyan személyeknek, akik kimagasló szakmai munkájukkal hozzájárultak  a város hazai és nemzetközi kapcsolatainak a kiépítéséhez, erősítéséhez. Tókomlós polgármestere úgy határozott, 2022-be ezt az elismerést a szlovákiai Zólyom város polgármesterének,  Lenka Palkovicsovának, valamint az erdélyi testvértelepülés, Bereck polgármesterének, Dimény Zoltánnak (ő nem tudta személyesen átvenni a díjat) adományozza.

Az ausztriai Gerasdorf városából a polgármester vezetésével érkezett delegáció, hogy együtt ünnepeljenek a komlósiakkal. Az apropót az adta, hogy a már sok éve élő és jól működő 7 testvértelepülési megállapodás után aláírják a 8. együttműködésről szólót is Tótkomlós és Gerasdorf városvezetői.

Az ünnepi ülésen A tótkomlósi anyakönyvek című kötet alkotóinak is járt a taps. Galántáról érkezett Hovorka János, aki A komlósi szlovákokért díjat vette át komoly kutatómunkájuk elismeréseként Laukó Zsuzsannától és Zelman Ferenctől.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában