Mezőberényi Szlovákok Szervezete

2022.08.28. 16:05

Kereki lakói tiszteletére állítottak keresztet Mezőberényben – galériával

Átadták a volt Kereki tanyákon élők tiszteletére állított keresztet vasárnap délelőtt, Mezőberényben.

P. G.

Fotó: Bencsik Ádám

Az eseményen Borgula Györgyné, a Mezőberényi Szlovákok Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Benyovszky Pál Márton mondta el Benedek Elek Öreg faültető éneke című versét. Kereki történetéről Henger Péter, a Mezőberényi Helytörténeti és Tájvédelmi Egyesület elnöke tartott rövid, de átfogó áttekintést.

Siklósi István polgármester beszédében elmondta, újabb olyan emlékkel gyarapodik Mezőberény, ezen belül Kereki, ami arra fogja emlékeztetni a helyieket és a területen áthaladókat, hogy valamikor ezen a részen olyan emberek éltek, akik ragaszkodtak a szülőföldjükhöz, és ragaszkodtak ahhoz, amit a tanyasi, a kereki lét biztosított számukra. 

– Egészen biztos, hogy nem volt egyszerű, mégis gyönyörű évek lehettek – tette hozzá a polgármester. Kifejtette, több volt kereki lakostól, illetve az ottani egykori iskola dolgozóitól is hallotta, hogy milyen összetartó közösség élt Kerekiben, és milyen nagyszerű élményeik vannak erről a területről. Mint mondta, bízik abban, hogy egyszer megírják Nemeskereki történetét. 

Kívánom, hogy a kereszt emlékeztessen arra, Kerekiben nagyon jó emberek éltek

 – fogalmazott.

A keresztet Benjamin atya, a Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia káplánja és Selmeczi Lajos Péter, a mezőberényi II. kerületi Evangélikus Egyház lelkésze áldotta meg.

Borgula Györgyné, a Mezőberényi Szlovákok Szervezetének elnöke kiemelte, a keresztet a Kormány támogatásával készíthették el. A monumentum 4,5 méter magas és négy mázsa súlyú, azt Mórocz Sándor szabadkígyósi fafaragó készítette. 

Borgula Györgyné lapunknak elmondta, az ünnepélyes átadás szervesen kapcsolódott a 40. Kereki Találkozóhoz, amelyre nagyon sokan eljöttek, az ország valamennyi részéről.

Az emlék megszületése bizonyítja, hogy Kereki lelke, a Kereki emberek szíve tovább él

 – hangsúlyozta a Mezőberényi Szlovákok Szervezetének elnöke. 

Az esemény végén a szlovák pávások előadásában felcsendült a Minden Nemzetek Himnusza, az Uram, áldd meg ezt a földet! című dal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában