Az összetartozás ünnepe

2022.08.30. 11:17

Már építik a színpadot a szombati békéscsabai Megyenapra

Szeptember 3-án, szombaton Békéscsabán rendezik meg a Megyenapot, a Békés megyei összetartozás ünnepét. A főtér Andrássy út felőli oldalán immár építik a színpadot, és kialakult az esemény végleges, pontos forgatókönyve – jelentette be a kedden a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke, valamint Simon Ágnes, a szervező megyei önkormányzat munkatársa.

L. B.

Simon Ágnes és Zalai Mihály beszélt a szombati programokról, ismertetve a Megyenap kialakult végleges forgatókönyvét

Fotó: Bencsik Ádám

Zalai Mihály elmondta, 2015-ben ünnepelték, hogy akkor 300 éve szervezték újra a török kiűzését követően Békés vármegyét. Erre emlékezve 2016-ban indították útnak a Megyenapot, bemutatva azokat az értékeket, amelyek összekötik a Békés megyeieket. 

Immár hetedik alkalommal szervezik meg a rendezvényt a megszokott formában, színpadi programokkal, hagyományőrzőkkel, nemzetiségek bemutatkozásával, gyerekeknek és egész családoknak szóló élményekkel, valamint Békés megye legnagyobb kézműves vásárával és termelői piacával.

Az elnök hozzátette, hetven kuriózum szerepel a megyei értéktárban, amelyek többsége megjelenik a Megyenapon, illetve 29 települési értéktár szintén lehetőséget kap a bemutatkozásra. A kézműves vásáron és termelői piacon 63 kiállító vesz részt, közülük 21-en első alkalommal. Öt katonai hagyományőrző egyesület, továbbá öt rendőrségi, katonai alakulat kap helyet a főtéren, a belvárosi római katolikus templom felőli oldalon. 

A Megyenapot 13 szervezet támogatta, köztük minisztériumok, a kormányhivatal, a békéscsabai önkormányzat, ők jelentik az alapot a szervezésben a megyei önkormányzat mellett.

Simon Ágnes, a megyeháza munkatársa ismertette, hogy szombaton 8 órakor a Csaba Centertől indul a felvonulás a főtérre fúvósokkal, mazsorettekkel, a hivatalos megnyitó 9 órakor lesz. Délelőtt a nemzetiségeké lesz a főszerep a színpadon, délben ételeket kóstoltatnak, majd Sztojka Tibi és zenekara jó ebédhez szólalt meg nótákat, délután pedig számos megyei néptáncegyüttes műsora lesz látható.

Többek között fellépnek a Jókai színház művészei, a Degré utcai gyermekekkel közös műsorból is lesz részlet, de a Napsugár bábszínház előadását is megtekinthetik az érdeklődők. A nap táncházzal zárul a Balassi Táncegyüttes közreműködésével. A kisgyermekes családokra egész nap számítanak kézműves sátorral, szabadtéri játszótérrel, meglepetésekkel.

Előzmény:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában