Közmunkaprogram

2022.07.07. 14:28

Sikeresen működik az állattartó telep Tarhoson

Bár évről évre egyre kisebb dolgozói létszámmal, de kifejezetten eredményesen működik az önkormányzati állattartó telep Tarhoson. Több turnusban több ezer baromfit, gyöngyöst, házi kacsát, csirkét, illetve fácánt, emellett birkát és juhokat is nevelnek a közmunkaprogramhoz kapcsolódva.

Papp Gábor

/Fotó: Für Henrik/

A közmunkások száma folyamatosan csökken a községünkben, nagyon sokan a piaci szegmensben helyezkedtek el – nyilatkozta hírportálunknak Kürti Sándor polgármester, aki maga is több alkalommal segített, hogy a közmunkások cégeknél, vállalkozásoknál találjanak állást. A településvezető elmondta, mindez persze amellett, hogy öröm, némi nehézséget is okoz, hiszen alig több mint tíz közmunkás látja el a faluban a közterületi karbantartásokat, illetve az állattartó telep feladatait. 

A részletekkel kapcsolatban Kürti Sándor és Balog Mariann, a közmunkások vezetője elmondta, a közelmúltban 1250 héthetes előnevelt, vegyes ivarú fácán érkezett Tarhosra. Mint kiemelték, több éve foglalkoznak a madarak tartásával, és a projekt sikeresen működik. 

– Az idei év ugyanakkor több területen is változást hozott, sajnos mind a madarak, mind a táp ára megemelkedett, ami új kihívások elé állít bennünket – tette hozzá a polgármester. Mint megtudtuk, a fácánok esetében az első időkben, amíg megszokják a csőrpajzsot, nagy odafigyelésre van szükség, hogy ne legyen elhullás. Az eszköz arra szolgál, hogy ne csípjék egymást. Egyik munkatársuk ezért naponta több alkalommal átnézi az állományt, hogy esznek-e rendesen a madarak. Amelyik fácán nem úgy fejlődik, az úgynevezett gyengélkedőrészbe viszik, és addig leveszik róla a csőrpajzsot, amíg utoléri magát. Egy külsős szaktanácsadó mindenben segíti a fácánok tartását, emellett jelenleg azon is dolgoznak, hogy a megdrágult tápot miként tudnák kiváltani hagyományos, de ugyanolyan értékű takarmánnyal. Nem könnyítik meg a helyzetet az időjárási körülmények sem, ami miatt még komolyabb odafigyelés szükséges. 
 

Mintegy negyven sertés: hízó, koca és malac él a tarhosi állattartó telepen /Fotó: Für Henrik/

A fácánok mintegy 3000 négyzetméteres területére lucernát, cirkot és magvas növényeket ültettek, amelyek nagyon fontosak a madarak kifejlődéséhez. A példányok vadászfácánok lesznek, így nagyon fontos a megfelelő szárnytávolságuk, farokhosszúságuk és súlyuk. A negyedik éve foglalkoznak ezzel a tevékenységgel, és mindig jó minőségben tudták továbbadni a vadásztársaságoknak az állományt, idén a szabadpiacon értékesítik a példányokat. 

Az állattartó telepen egyébként több turnusban több ezer baromfit, sok száz házi kacsát, csirkét és gyöngyöst nevelnek. Utóbbiból éppen a napokban érkezik majd négyszáz példány. Emellett jelenleg a bárányokkal együtt több mint hetven darab birka és mintegy negyven sertés, hízó, koca és malac él a telepen. Ezeket az állatokat helyben értékesítik, mindig az utolsó darabig elkelnek. A település tagja az országos sertés- és juhtenyésztő szövetségnek is. 

Az önkormányzat 5 hektáros termőterülettel rendelkezik, ahol a napokban közel 220 mázsa búzát arattak le. A szalma a jószágok alá kerül, lucernát és gyepszénát vásárolnak, mert azt jelenleg nem tudják előállítani. Tavaly egyébként a mezőgazdasági állattartó program közel 17 millió forint bevételt hozott a közmunkaprogramnak. Kürti Sándor elmondta, szükségessé vált, hogy a telepen fejlesztéseket valósítsanak meg. 

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, a tarhosi projekt kiváló példája annak, hogy miként lehet jól sáfárkodni a közmunkaprogram adta lehetőségekkel. 

– Mindez nagyon fontos lépés az önfenntartás irányában – fogalmazott az országgyűlési képviselő.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában