Verseny

2022.07.20. 06:44

Madártojásokat kellett felismerniük a vadászoknak

Madártojás preparátumok felismerésével is bizonyíthatták rátermettségüket a hivatásos vadászok nemrégiben egy bélmegyeri versenyen. A szakmai segítséget ehhez a békéscsabai Munkácsy múzeum biztosította.

B. O.

A Munkácsy Mihály Múzeum természettudományi gyűjteményének egyik értékes egységét képezik a Palágyi Lajos ornitológus által 1952-ben ajándékozott madártojás preparátumok. 

– Büszkék vagyunk arra, hogy ilyen sokszínű természettudományi gyűjteménnyel rendelkezünk, amelynek minden részét igyekszünk megmutatni a nagyközönségnek. Az állandó kiállításunkban is külön részt szenteltünk a bemutatásukra, ahol 23 faj tojását lehet megcsodálni. Ezt a kiállítási egységet „kis ékszerdoboz” néven szoktuk emlegetni tárlatvezetésekkor, hiszen olyan színesek és változatosak ezek a tojások, mintha kisebb-nagyobb drágakövek lennének egymás mellé helyezve – ismertették a múzeum munkatársai.

A  verseny egyik bírája Farkas Csaba, a kormányhivatal vadászati szakügyintézője volt 
Forrás: MMM

Pontosan erre az „ékszerdobozra” figyelt fel az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezetének titkára, Zuberecz Tibor, a vadászati esemény egyik szervezője. Az Országos Magyar Vadászkamara Békés és Csongrád-Csanád Megyei Tagszervezetei a napokban rendezték meg a Hivatásos Vadászok Szakmai Versenyét. Ehhez kérték a Munkácsy Mihály Múzeum segítségét, hogy a versenyen részt vevő hivatásos vadászok madártojás preparátumok felismerésével is bizonyíthassák rátermettségüket. 

– Így a preparált emlősök koponyái mellett a mi tojáspreparátumaink is „megmérették” magukat a versenyen. Az egész napos esemény a bélmegyeri Kárász Vadászkastély területén zajlott, ahol múzeumunk természettudományos muzeológusa, Klára Váncsa képviselte az intézményünket. A hőség ellenére, kellemes környezetben, sokat tanulva zártuk a napot. Köszönjük az együttműködést a Vadászkamarának – osztották meg velünk a muzeológusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában