Olvasói panasz

2022.07.09. 13:20

Bővítenék Békéscsabán a biciklitárolók számát

A kevés biciklitároló miatt panaszkodott hírportálunknak egy olvasó. A városházán elmondták: többet helyeztek ki az elmúlt időszakban a vasútállomás és a buszpályaudvar, valamint a piac környékén, de a tapasztalatok szerint így is bővíteni kell a számukat.

Licska Balázs

Nincs elég kerékpártároló a Szeberényi téren, az evangélikus gimnázium előtt. Sokan az élő fához, kerítéshez, a falhoz támasztják a biciklit, és Luther Márton szobra csak nézi ezt az állapotot – panaszkodott lapunknak egy olvasó.

Szarvas Péter polgármester elmondta: az önkormányzathoz eddig nem érkezett jelzés arról, hogy a Szeberényi téren nincs elegendő tároló. Bár valóban célszerű lenne a teret megújítani, frissíteni, újabb tárolókkal bővíteni, a terület műemléki környezet, ezért csak ennek megfelelő eszközökkel és módon lehet fejleszteni. Az elemeknek illeszkedniük kell a környezethez, és le kell folytatni a szükséges engedélyezési eljárásokat.

Hozzátette: Békéscsaba kerékpáros város, sokan járnak munkába vagy iskolába kerékpárral, és a jó idő beköszöntével többször lehet találkozni azzal a problémával, hogy nincs elég tároló a forgalmasabb helyszíneken. Az elmúlt években számos ponton, például a vasútállomás és a buszpályaudvar környezetében, a Trianon téren és a piac környezetében helyeztek ki ilyen berendezéseket, de a kihasználtságuk és a tapasztalatok alapján bővíteni kell a számukat.

Beszélt arról: a kerékpártárolók kihelyezésének szigorú feltételei vannak. A főépítészi instrukció kitérhet akár a tárolók típusára, színére, de más szakmai szempontokra is. Bár nem feltétlenül szükséges a szilárd burkolat, ajánlott például a kavicsszórás, a térkövezés, az aszfaltozás vagy a betonozás, hogy a tárolókat megfelelően rögzíthessék, és hogy a terület alkalmas legyen a biciklik elhelyezésére. Így az is sok mindentől függ, hogy mennyibe kerül egy-egy tároló kialakítása.

Van elég kerékpártároló Békéscsabán?

Bartus Gyula békéscsabai színművész: – Nem járok kocsival, mindenhova biciklivel közlekedem. A tapasztalatom szerint a barkácsáruháznál nincs elég tároló, de máshol mindig akad pár szabad hely, amelyik egyikébe letehetem a kerékpáromat. Találkoztam olyan esettel, hogy évek óta nem használt biciklik foglalják a helyet, van, amelyikről már a nyerget is elvitték. 

Bartus Gyula

Pálinkás Ádámné békéscsabai nyugdíjas: – Szerintem van elég tároló, a piacnál is mindig akad néhány szabad, igaz, előfordul, hogy sokáig kell keresnem. Inkább azt látom problémának, hogy elég szűkek a helyek, így nehezen férnek el egymás mellett a kosárral felszerelt biciklik, illetve azt, hogy a tárolók kialakítása miatt könnyen eldőlnek a kerékpárok.

Pálinkás Ádámné

Várszegi Mónika békéscsabai rendezvénydekoratőr: – Bár most találtam szabad helyet az Univerzál előtt, szerintem összességében nincs elegendő biciklitároló a városban. A tapasztalatom alapján többet kellene kihelyezni, főleg a forgalmasabb boltok előtt, valamint a piac környékén. Amikor jó idő van, tavaszról őszig, akkor mindig kerékpárral közlekedem. 

Várszegi Mónika

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában