TOP

2022.07.20. 18:12

A szarvasi közösségek fejlődéséért fogtak össze

A Szarvasi Helyi Közösség projektzáróját tartották szerdán, amely egy TOP-os pályázat keretében valósult meg. Az eseményen kiderült, a 37,5 millió forint támogatásból 250 millió forint keretösszegben írt ki pályázatot a Helyi Akciócsoport a települési szervezetek számára, amiket a támogatás elnyerése után is segítettek.

Vásári Erzsébet

Dr. Melis János

Fotó: Für Henrik

Dr. Melis János címzetes főjegyző és a Szarvasi Helyi Közösség képviselője elmondta, a projekt kapcsán az immár sokszor emlegetett CLLD pályázatról van szó, amelynek egyik elemét a Helyi Akciócsoport (HACS) ezen eseménnyel zárja le. A  CLLD-ről kifejtette, az tulajdonképpen a közösségvezérelt helyi fejlesztés, támogató hatósága pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium. Lényege, hogy a Szarvasi Polgármesteri Hivatal mint HACS elnyert egy pályázatot és kötött egy megállapodást a minisztériummal, miszerint 37,5 millió forint erejéig olyan feladatokat látnak el, mint az akciócsoportba tartozó tagok számára történő pályázatkiírások, a beadványok befogadása, értékelése, valamint a megvalósításuk során felmerülő kérdések és problémák megválaszolása, illetve megoldások segítése.

Frankó Anna

Megtudtuk, összesen 250 millió forint keretösszegre írhattak ki öt pályázatot. A jelentkezők között volt többek között a Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, a Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány, a Tessedik Sámuel Múzeum, a Cervinus Teátrum, a Szarvasért Alapítvány, valamint a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület, melyek 11 másik pályázó szervezettel együtt nyertek el támogatást. A sikeresen pályázók a megállapodást azonban már a Magyar Államkincstárral kötötték meg projektjeikre, melyek ezáltal önálló útra léptek. Hozzátette, volt persze olyan eset, amikor a megítélt összeg kevésnek bizonyult, ezen esetekben az önkormányzat egészítette ki a forrást időszakosan.

Demeterné Annus Krisztina munkaszervezeti vezető az előzményekről elmondta, még 2016-ban alakult meg a településen a Szarvasi Helyi Közösség 22 tag részvételével. Ezen konzorcium vezetője a polgármesteri hivatal, és ennek jóvoltából pályázhattak a TOP-os felhívásra. A HACS által kiírt pályázatokra pedig a fent említett tagszervezetek pályázhattak. Közös céljuk az volt, hogy Szarvas nyitott, befogadó településként az élő nemzetiségi értékeket és tradíciókat a közös városi identitástudat részeként hasznosító sokszínű és együttműködő közösség legyen 2030-ra. Elárulta, a tervezett projektek – például új, helyi nemzetiségi események megvalósítása, kulturális szolgáltatások számának, vagy a közművelődési intézmények alapterületének növelése – többsége már megvalósult, és legtöbbje a vállalásokon túl is teljesített.

Sokat nyert Szarvas a projekttel

Babák Mihály polgármester kifejtette, sokan és sok munkát fektettek a TOP-os projektbe, aminek köszönhetően Szarvas és lakossága ismét gyarapodott. Nőtt ugyanis a kulturális programok és közművelődési lehetőségek száma, a helyi közösségek pedig erősebbé váltak, illetve fejlesztettek. Hozzátette, az ilyen projektek fontosak a városnak, ezért nem szabad kimaradniuk belőlük. Végül két megvalósult programot ismertettek a nyertes tagok képviselői. Először a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat programjait mutatta be elnöke, Frankó Anna, majd a Roma Nemzetiségi Önkormányzatét annak elnöke, Romhányi Tiborné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában