Videóval

2022.06.15. 06:35

Robotok keltették életre János vitézt Békéscsabán

Robotok adták elő a János vitéz jeleneteit a Békés Megyei Könyvtár Digilaborjában, kedden délután. A robotos foglalkozás résztvevői felelevenítették Petőfi Sándor költeményének egy részletét, szereplőket és helyszíneket építettek, végül laptopok és robotok segítségével eljátszották, beprogramozták az általuk választott jeleneteket.

V. N.

Nagy Levente a Digilabor oktatója segít Milánnak /Fotók: Für Henrik/

A megyei könyvtár Digilaborja mutatja igazán, hogy milyen gyors ütemben fejlődik a tudomány: a jövő technikai vívmányait felvonultató teremben a 3D nyomtatók mellett már robotok is várják, hogy értő kezekbe kerüljenek és foglalkozzanak velük.

– A golyós robotjainkat, Lolkát és Bolkát akár rajzos formában is lehet programozni, de hangot is felvesznek, továbbá vannak bennük előregyártott állathangok, például nyeríteni, kotkodácsolni vagy kukorékolni is tudnak – osztotta meg velünk Kertész Zoltán, az olvasószolgálat és információszolgáltatás osztályvezetője, aki a robotok xilofonját is megmutatta. – Ha a fejükre teszünk egy kart, ütögetni tudják vele a hangszert, és miután beprogramoztuk őket, egyszerű dallamokat is képesek eljátszani rajta – avatott be minket.

Milán a Digilabor diákja
Forrás: Fur_Henrik

Ezúttal viszont nem a Lolka és Bolka névre „keresztelt” robotok játszották a főszerepet, hanem a könyvtár robotépítő készlete. – Nemrégiben a Petőfi Sándor emlékév kapcsán nyertünk egy a Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett pályázatot. Ennek a programsorozatnak a része ez a robotika foglalkozás. Kollégámmal már el is készítettük János vitézt, aki a lován ül – mutatta Kertész Zoltán.

A negyedikes Milán ugyan még nem tanulta Petőfi Sándor János vitéz című költeményét az iskolában, a robotika azonban már nem volt ismeretlen számára. – Nekem is van otthon egy robotom, amit be lehet programozni, merre menjen. És vannak kezei, amikkel akár rajzolni is tud – mesélte büszkén a kisiskolás. Aki alig várta, hogy elkezdődjön a foglalkozás, ugyanis a a könyvtár munkatársai nem kisebb feladatra vállalkoztak, minthogy megépítsék és robotokkal eljátsszák, ahogy Jancsi lefekszik a patakpartra, megpillantja Iluskát, mely után a szíve majd kiugrik a helyéről.

– Először megépítjük a szereplőket, majd a jelenetek alapján a vezérlő segítségével beprogramozzuk, mit csináljanak. A végén a robotok eljátsszák, ahogy Jancsi ledől a partra, nézi Iluskát, aki mossa a ruhákat, és egyszer csak Jancsi szíve pirosan kezd dobogni. Mindeközben egy birkanyáj is legelészik mellettük – osztotta meg velünk Nagy Levente, a könyvtár informatikusa.

Hozzátette, akik lemaradtak az első robotos foglalkozásról, azoknak sem érdemes szomorkodniuk, hiszen nyáron és ősszel is várják a 21. századi kütyükkel felszerelt Digilabor robotjai, hogy ismét életre keltsék őket az érdeklődők.

Kertész Zoltán és Nagy Levente a Digilabor oktatói segítenek Milánnak

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában