Könyvet a szórványba

2022.06.01. 13:06

Erdélybe vittek magyar nyelvű könyveket Gyuláról

Magyar nyelvű könyveket, gyulai polgárok adományát vitte kedden Erdélybe dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere és Alt Norbert alpolgármester.

P. G.

Mint megtudtuk, dr. Pocsay Gábor kezdeményezésére indult pár éve mozgalom “Könyvet a szórványba” elnevezéssel. Ennek célja, hogy magyar nyelvű irodalmat, magyar könyveket vigyenek olyan elcsatolt országrészekbe, ahol már egy településen belül is kisebbségben élnek a magyarok. Elsőként Kolozsvárra, a 400 éves Református Kollégiumban adták át a köteteket.

Ezt követően Hadréven megkoszorúzták a második világháború végének egyik nagy csatájában ott hősi halált halt gyulai és gyulavári honvédek emlékművét. Dr. Kander Zoltán nyugalmazott kórház-főigazgató hívta fel a figyelmemet közel egy évtizede arra, hogy az 1944. őszi tordai csata során itt vesztette életét több gyulai és gyulavári honvéd.

– Ennek hatására vettem fel a kapcsolatot annak idején a helyi református lelkésszel, aki elkötelezett volt a Hadréven nyugvó hősök emlékének megörökítése iránt – fogalmazott dr. Görgényi Ernő, aki kiemelte, a 2014-ben létesített emlékműhöz az önkormányzat is adott pénzügyi támogatást. 

Az emlékmű a hadrévi református templom kertjében található. Ezt követően tovább utaztak Gerendkeresztúrra, ahová magyar nyelvű könyveket vittünk a helyi református egyházközség számára a “Könyvet a szórványba” program keretében.

– Felemelő látni, ahogyan immár 102 éve kisebbségben is őrzik magyarságukat, éltetik kultúránkat erdélyi magyar testvéreink. Ennek érdekében felbecsülhetetlen értékű szolgálatot végeznek a történelmi egyházak, amelyek szervezik és éltetik az erdélyi magyar közösségeket. Hadréven és Gerendkeresztúron ezt a szolgálatot a református egyház végzi, nagytiszteletű Köblös Lehel lelkész személyében. Szép templomuk felújítását - a hívők mellett – Magyarország Kormánya is támogatta – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő, aki szólt arról, nagyon fontosnak tartották, hogy az adományozás mellett azzal is segítség a Könyvet a szórványba akciót, hogy elvitték a köteteket a határon túli magyarságnak.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában