Köztéri alkotás

2022.06.23. 14:33

A nemzeti összetartozás emlékművére gyűjtenek Újkígyóson

Az Újkígyósért Közalapítvány Kuratóriuma gyűjtést hirdetett a nemzeti összetartozás emlékműre.

V. N.

Forrás: Gera Katalin/Facebook

– Újkígyós az egykori Magyarország kellős közepén fekszik. Az első világháborút követő vészterhes időben közel egy éven át tartott a román megszállás. Hajszál híján maradhattunk Magyarország része. Az ország közepéről egyszerre határszélre kerültünk. Karnyújtásnyi közelségben húzódik immár az országhatár, ami akkor szinte minden újkígyósi családot fájdalmasan érintett, hiszen szülők, testvérek, közeli és távoli rokonok kerültek idegen impérium alá Gyulavarsándon, Kisiratoson, Simonyifalván, Székudvaron és még sok más településen. 

Most, amikor e nemzeti, de nyugodtan mondhatjuk, hogy európai tragédia kerek századik évfordulója kapcsán (furcsán, éppen úgy, mint száz esztendeje, a járvány szorításában) emlékeztünk – fölmerült a gondolata annak, hogy állítsunk ezzel kapcsolatban Újkígyóson egy méltó, a múlt értékei mentén jövőbe mutató emlékművet – írja közösségi oldalán Szebellédi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke.

A kezdeményezés lebonyolítását, az Emlékmű Bizottság megalapítását a helyi önkormányzat támogatásával az Újkígyósért Közalapítvány Kuratóriuma vállalta magára. A terveket az újkígyósi születésű jeles szobrászművész, Gera Katalin készítette el. A helyszín kijelölése és a tervek elfogadása után az Újkígyósért Közalapítvány Kuratóriuma a megvalósuló emlékmű költségeit közösségi összefogásból reméli fedezni.

Az emlékmű itt még félkész állapotban /Fotó: Gera Katalin/Facebook/

– Az Újkígyósért Közalapítvány Kuratóriuma gyűjtést, közadakozást hirdet. Kérünk minden olyan honfitársunkat, újkígyósiakat, elszármazottakat, mindenkit, akit ez a nemes ügy megérint, lehetőségei szerint bőkezűen járuljon hozzá tervünk megvalósulásához – olvasható a megyei közgyűlés alelnökének felhívásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában