Hamis vádak

2022.05.31. 11:28

Rágalmazásban találták bűnösnek a gyulai ellenzéki politikust

Háromrendbeli, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék Galbács Mihály gyulai önkormányzati képviselőt. A bíróság a vádlottat egy év próbára bocsátotta, és kötelezte a bírósági költségek megfizetésére. Az ítélet jogerős – minderről a gyulai képviselő-testület legutóbbi ülésén adott tájékoztatást dr. Görgényi Ernő.

Beol.hu

Galbács Mihály /Fotó: MW/

A polgármester felidézte, hogy a 2019-es önkormányzati választás előtt a korábbi fideszes, majd az ellenzékhez, a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz csatlakozó Galbács Mihály egy választási kiadványt juttatott el a helyi háztartásokba. Kiemelte, abban olyan állításokat fogalmazott meg a képviselő, amelyek szerint az önkormányzati beruházások során visszaélések történtek, és dr. Görgényi Ernőt is konkrét hamis vádakkal illette.

– A széleskörű rágalomhadjárat kiterjedt a családom tagjaira is – fogalmazott a polgármester. Mint mondta, a leírtak a képviselő-testületet, a közbeszerzési bizottságot is érintették, megkérdőjelezték a szakmai tisztességüket, és igyekeztek besározni, tisztességesen dolgozó gyulai vállalkozókat. 

Dr. Görgényi Ernő úgy vélte, mindez túllépett minden határt, ezért magánvádas büntető eljárást indított, ahogy ugyanezt tette két helyi vállalkozó, Csizmadia Imre és Piskolty Tibor is szintén magánvádlóként.

Közel három évig zajló eljárás során lehetőség nyílt, hogy Galbács Mihály bizonyítsa, hogy amit állított, az megfelel a valóságnak.

– Ő azonban beismerte a bíróságon, hogy nem tudja bizonyítani az állításait, és maga a bíróság sem mondta egyik állítására sem, hogy helytálló – tette hozzá dr. Görgényi Ernő. 

– A Békéscsabai Járásbíróság tavaly háromrendbeli rágalmazás vétségében mondta ki bűnösnek Galbács Mihályt, és egy évre próbára bocsátotta. Ezt az önkormányzati képviselő megfellebezte, így került az ügy a Kecskeméti Törvényszékre. Hangsúlyozta, Galbács Mihály lejárató kampánya először az önkormányzati választáson bukott meg, hiszen az ellenzék nagy része elhatárolódott tőle, és a választók sem értékelték azt. A polgármester hangsúlyozta, az ítéletnek két tanulsága van.

Galbács Mihály politikai támadásai hiteltelenek, és aki rágalmakkal akarja becsapni a gyulai választópolgárokat, végül a bíróságon kell helytállnia kijelentéseiért, évekig járhat tárgyalásokra – nyomatékosította.

A testületi ülésen több önkormányzati képviselő, Kónya István alpolgármester, Szabó Károly és Kiss Szabolcs is jelezte méltatlannak tartják, ahogy a kiadvánnyal besározták a testületet, illetve a polgármester családját is belekeverték az ügybe. Kónya István úgy vélte, hogy magának Galbács Mihálynak kellett volna beszámolnia az ügyről, és elnézést kérnie. Felmerült, hogy az ellenzéki politikusnak el kellene gondolkodnia a folytatáson.

Galbács Mihály hírportálunknak elmondta, nincs miért lemondania és bocsánatot kérnie. Hozzátette, felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában