Természet

2022.05.10. 20:53

A jövőt jelenthetik Békés megye famatuzsálemei

Filmvetítéssel egybekötött beszélgetésen vehettek részt azok, akik kedd délután a Békés Megyei Könyvtárba látogattak.

V. N.

Szelekovszky László sok éven át kutatta a térség öreg fáit /Fotó: Bencsik Ádám/

A madarak és fák napja alkalmából rendezett békéscsabai eseményen Szelekovszky László természetvédelmi szakértő mesélt a Békés megye famatuzsálemei című könyve alapján készült Viharsarki fák alatt című filmről, és az abban szereplő különleges növényekről. 

A tanulságos előadáson a magányos, öreg famatuzsálemek, kastélyparkok, ligetek, fasorok és a hozzájuk tartozó épületek történetét is megismerhették az érdeklődők. 
Mint elhangzott, több mint 170 természeti érték áll megyénkben védelem alatt helyi kezdeményezés hatására, amelyeket ma önkormányzatok, a nemzeti park intézményei, lelkiismeretes magánszemélyek őriznek, védenek. 

– Ilyen a bélmegyeri fűzfa, amely a 250 évével a délkelet-alföld legidősebb fehér fűzfája. Míg a Békés-Tarhos határában lévő, a híres betyárok emlékére ültetett Betyár-fák több mint 130 évesek. Szintén matuzsálemnek számít a sokak által ismert Bandika-fa, amely a Békéscsabán átfolyó Élővíz-csatorna Békéshez közeli Nagyrét árterületén található. A három fehér nyárból ma már csak kettő áll, egy időközben kidőlt. Ennek valamelyikéről esett le – a hagyomány szerint – a Bandika nevű fiú, aki mozgássérült lett. Az Élővíz-csatorna gátoldalában található a hatalmas méretű nyárfa, a Cimbora-fa, amelynek a törzskerülete 730 cm, kora pedig körülbelül 150 év. Nevét onnan kapta, hogy egykor nevezetesebb napokon hazafelé itt találkoztak, cimboráztak a fiatalok. Szintén a Nagyréten látható az a háromágú lecsonkolt öreg eperfa, amely már átélte az 1888-as nagy árvizet, törzsén 180 cm magasan jelölték meg az akkori ár vízszintjét – sorolta a Szelekovszky László, aki mintegy 25 éven át kutatta a térség növényeit és azok történetét. 

A szakember a múlt fái mellett a jövő fáiról is beszélt, mint mondta, nagyon meg kell gondolnunk, mit és hova ültetünk, mert a cél az, hogy ezek a növények minél tovább szolgáljanak bennünket.  Szoktam mondani, hogy ne öld meg az öreg fát, hagyd meghalni. Hiszen ezek a famatuzsálemek amellett, hogy emléket őriznek, génbankok is egyben, amelyekből a jövőt ültethetjük el – hangsúlyozta a szakértő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában