Fejlesztés

2022.04.17. 11:30

Tündéri alkotóműhellyé válik az orosházi gyermekkönyvtár épülete

Országosan is elismert szakmai munka zajlik Orosházán a Justh Zsigmond Városi Könyvtár gyermekkönyvtárában. A szinte mindennapi foglalkozások mellett rendszeresek a hétvégi kreatív programok. A falak között azonban megállt az idő: a berendezés megérett a cserére. Egy sikeres pályázattal erre hamarosan lehetősége lesz az orosházi intézménynek.

Csete Ilona

A rákóczitelepi iskolások könyvtárismereti foglalkozásra érkeztek/A szerző felvétele/

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma döntött: a Justh Zsigmond Városi Könyvtár által beadott infrastruktúra-fejlesztési, -fejújítási tervet támogatja 15 millió forinttal. 
Amikor Buzai Csaba igazgatóval a gyermekkönyvtárban jártunk, már a belépéskor rámutatott a hiányosságokra az intézményvezető: a bejáratnál alaposan kikopott a padlóburkolat. 

 

– Ez is megújulhat, ahogy elvégezhetjük a falak festését és kicserélhetjük a régi bútorokat is. Székeink, asztalaink elhasználódtak, polcaink nem egységesek, nem megfelelő méretűek, már 50 éve szolgálják olvasóinkat – vezetett körbe a reggeli órákban. Ottjártunkkor se volt üres a gyermekkönyvtár, éppen a rákóczitelepi gyerekek érkeztek egy izgalmasnak ígérkező foglalkozásra. 

 

– Küldetésnyilatkozatunkban is megfogalmaztuk: támogatjuk az egész életen át tartó tanulást, segítjük a különböző szintű oktatási programokban részt vevők felkészülését, lehetőséget biztosítunk a szabadidő tartalmas és kreatív eltöltéséhez. Hozzájárulunk a felnőttek és a gyerekek olvasási kultúrájának a fejlődéséhez. Könyvtárunk a változás, a színvonalas programok, kisebb csoportfoglalkozások szervezésével a művelődés és a kikapcsolódás fontos helyszíne, közösségi tere minden korosztály számára. A jövőképünk pedig: a belső terek átrendezésével, az új bútorokkal, eszközökkel, innovatív ötletekkel a nyomtatott és az elektronikus dokumentumokkal, szolgáltatásainkkal és a könyvtárban működő csoportokkal alkotóműhellyé, közösségi térré, élménnyé, a város kulturális életének meghatározó, megkerülhetetlen helyszínévé válni. 

 

Megtudtuk, az orosháziak új fejlesztési irányába illeszkedik egy helyi mesealak, Gyopárka tündér. 

 

– Károlyi-Fülöp Béla orosházi író, költő a gyopárosi ­tavak kialakulásáról írt meséket. Ezek egyik központi ­alakja a tündér. Az Orosházához kapcsolódó meséket, legendákat összegyűjtő Orosházi ­csudafa című könyv (benne Gyopárka tündér meséivel) éppen tíz évvel ezelőtt, 2012-ben jelent meg. Az általa megálmodott tündérbirodalmat hoznánk létre itt – mutatott körbe a könyvtárban Buzai Csaba. 


A tervezett infrastrukturális fejlesztés tehát nem egyszerű bútorcseréről szól. 

– Újra is értelmezzük a gyermekkönyvtárunkat egy elképzelt Gyopárka tündérbirodalom irányába. Szükségünk lesz belső építészi segítségre, hogy elképzeléseink megvalósulhassanak. És természetesen a gyermekkönyvtár megtartja hagyományos és töretlenül népszerű szolgáltatásait is, a kölcsönzés mellett a csoportfoglalkozásokhoz nélkülözhetetlen nagy tereket – tette hozzá az igazgató. 
 

A felnőttkönyvtárat is felújítanák


Ha az elnyert forrásból még telik, akkor a felnőttkönyvtárban is terveznek fejlesztést. A polcrendszer egységesítését, több polc és ülőalkalmatosság cseréjét, új székek, új fotelok és kanapék beszerzését. Jelenleg az adminisztrációs folyamatok zajlanak. 


– Azt várjuk a fejlesztésektől, hogy emelkedjen a könyvtárba beiratkozni vágyók létszáma és a kölcsönzött dokumentumok száma. Még több oktatási intézmény osztálya, csoportja ellátogasson hozzánk rendszeresen, és még több rendezvényt tarthassunk. Összességében olyan olvasókat tudunk majd „teremteni”, akik a könyvtárban megszerzett tudással, itt átélt élményekkel boldog, minőségi életet élhetnek majd – összegezte az intézményvezető. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában