KMNP

2022.04.17. 17:00

Pirókból szürkék – Színt váltanak a szürkemarha borjak

Látványos színváltozáson mennek keresztül a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén idén télen világra jött szürkemarha borjak.

/Fotó: Pap János /KMNP/

Az ellési szezonban mintegy kétszáz kisborjú érkezett. Többségük (kb. 70 százalék) pirók színezetű, 15-15 százalékuk pedig világos pirók illetve sötét pirók színben jött a világra. A világos pirók színűek három hónapos korukra már szürkévé váltak, a sötét pirókok viszont kicsit később kezdtek szürkülni és felnőtt korukban is az átlagosnál sötétebb, füstösebb marad a színük, főként a nyaki és a szügyi részen – írja a kmnp.hu.

 

A legelterjedtebb, pirók színezetű borjak csak 6 hónapos korukra érik el felnőttkori, szürke színüket. Némelyiküknél még héthónapos korban is megmarad a vöröses szín.  

A szürkemarha borjakat 180 napos korukban választják le, addig szopnak, de megfelelő fejlődésük érdekében fokozatosan adagoljuk a kiegészítő abrakot (kukoricadarát) is. Külön kis borjúiskolákat alakítottak ki a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai, ahová csak a borjak tudnak bemenni, a tehenek nem. A tavaszi kihajtáskor – ami általában Szent György nap, azaz április 24. táján történik –, az idei borjak az anyjukkal együtt mennek ki majd a legelőkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában