Háromgenerációs családi válllalkozás

2022.04.25. 19:57

Az agrárkamara is elismeri a csabai pálinkafőzde minőségi munkáját

Az év legjobb kereskedelmi főzdéjének választott békéscsabai Árpád Pálinka Manufaktúrába látogatott el hétfőn Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökjelöltje. Az ezt követő sajtótájékoztatón elmondta, ez a háromgenerációs, pálinkafőzésre szakosodott családi vállalkozás is bizonyítja, hogy mennyi tehetség, tudás és akarat van az itt élő emberekben.

Nyemcsok László

Az Árpád Pálinka Manufaktúrát Nagy Árpád (balra) mutatta be Kozsuch Kornélnak (középen) és Vincze Dávid Edgárnak /Fotók: Imre György/

Nagy Árpád főzőmester hangsúlyozta, a közelmúltban a Quintessence-versenyen 2177 mintából az Árpád Prémium Érlelt Szilvát választották a legjobb kereskedelmi pálinkának, ez a pálinka Oscar-díja. Örömteli számára, hogy az agrárkamara is elismeri tevékenységüket. Kozsuch Kornél hozzátette, lényeges, hogy hazai alapanyagokból helyi, valamint országos értékeket állítsanak elő a főzdék. Emellett fontos a bérfőzés is, jó látni, hogy egyre több fiatal követi szüleit, nagyszüleit a gyümölcsök cefrézésében, pálinkává érlelésében. Az agárkamara továbbra is kiáll a helyi termelőkért, a családi gazdaságokért.

Vincze Dávid Edgár, az Ifjú Gazdák Békés Megyei Gazdakörének elnöke hangsúlyozta, az ő korosztályukban is egyre népszerűbb a minőségi pálinkák előállítása, minőségi alapanyagból. Örülnek annak, ha tapasztalt főzőmesterek révén tanulhatnak, szerezhetnek tudást, tapasztalatot.

Nagy Árpád elmondta, a szilváért kapott díj azért is nagyon kedves a szívének, mert saját ültetvényükről származott a gyümölcs. Ami pedig rekord, tíz pálinkájuk érdemelte ki a champion-díjat, vagyis a nedűt a kategória aranyérmes italai között is a legjobbnak találták. Az aranyérmeik száma ennél is több, mégpedig tizenhárom.

A sajtótájékoztatón elhangzott, pár éve az Árpád piros vilmossal a békéscsabai manufaktúra mindent megnyert, amit lehetett. Ország- és megyepálinkának választották, az Agrárminisztérium pálinkája címet érdemelték ki.

– Lényegében belenőttem ebbe a munkába, nagyapám, szüleim példáját követve. – emelte ki Nagy Árpád. – Több mint 26 éve főzöm a pálinkákat, nővérem, Mónika a kereskedelmet, marketinget viszi.

Felnőtt egy új generáció

A sajtótájékoztatón Nagy Árpád elmondta, családjában hagyomány, hogy az elsőszülött fiú az Árpád nevet kapja.

– A mi gyermekünknél ez még kiegészült a Barnabással – mesélte. – Ahova csak tudom, magammal viszem nyolcéves fiunkat, aki már illatolja a pálinkákat. Jó lenne, ha folytatná a családi hagyományt, de ha másként dönt majd, azt is támogatjuk.

A szakember elmondta, a pálinkánál sokat jelentett, hogy a hungarikumok közé is beválasztották, és felnőtt egy új generáció, mely igyekszik minél jobb nedűket főzetni. Nagy Árpád hangsúlyozta, szívesen ad tanácsokat, hogy milyen enzimeket, élesztőket, tápanyagokat használjanak a cefre erjesztésénél a hozzá fordulók. Így korrektebb, hibamentesebb, gyümölcsösebb, jobb kihozatalú pálinkákhoz jutnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában