Furcsa mondatok

2022.03.08. 19:24

Nácinak nevezte magát a csabai ellenzéki jelölt

Korábban elképzelhetetlen lett volna az összefogás a Jobbik, illetve a DK és az MSZP között, és a Mandiner cikke szerint emiatt 2014-ben ki is fakadt egy Facebook-bejegyzésében a jobbikos Stummer János. Az ellenzék közös békéscsabai országgyűlési képviselőjelöltje azt írta, hogy „Jobbikos vagyok. Neked, ha úgy jobban tetszik, náci.” A DK és az MSZP békéscsabai helyi képviselőinek megvan a véleménye erről a kijelentésről.

Stummer János azt írta: „Jobbikos vagyok. Neked, ha úgy jobban tetszik, náci.” Fotó: MW

Fotó: Bencsik Ádám

A Mandiner friss írása szerint a netadó elleni tüntetések résztvevőit kritizálta 2014 októberi Facebook-bejegyzésében a jobbikos Stummer János, illetve azokat, akik nem voltak hajlandók összefogni a Jobbikkal. A „Kedves Nép!” számára címzett posztban azt írta: „Én már soha nem leszek független. Jobbikos vagyok. Neked, ha úgy jobban tetszik, náci... Független nem leszek, tőletek viszont függetlenítem magam.”

Most együtt indulnak a balliberálisok a Jobbikkal. Ám, abban nincs összhang köztük, miként lehet értékelni a jelölt kijelentését: van, aki szerint nem úgy gondolta, ahogy írta, van, aki szerint csak viccelt.

– Elég sok furcsa mondata volt a régi jobbikosoknak – mondta Dancsó Tibor békéscsabai DK-s önkormányzati képviselő. Lapunk felvetésére, hogy Stummer János az új Jobbikot is megtestesíti, kifejtette: 

– Nem kell szó szerint venni azt, amit írt. Akkoriban a Jobbikot rendszeresen nácizták, ezért így próbálta elmagyarázni, hogy melyik pártba tartozik. A „Neked, ha úgy jobban tetszik” azt jelenti, hogy „A te olvasatodban”. Tehát az említett mondatban nem jelentette ki saját magáról azt, hogy ő náci lenne, csak azt, hogy valaki szemében ő az.

 

– Békéscsabán is volt egy ellenzéki előválasztás, amelyen két jelölt indult – mondta Miklós Attila MSZP-s önkormányzati képviselő, utalva arra, hogy a Jobbik, a DK és az LMP által támogatott Stummer János mellett az MSZP és a Párbeszéd színeiben ő szállt ringbe. Hozzátette: a nagy többség a Jobbik által indított és támogatott jelöltet választotta, így ő lett az ellenzék közös jelöltje, és őt kell támogatnia annak, aki leváltaná a jelenlegi kormányt. Miklós Attila arról, hogy mit gondol Stummer ­János kijelentéséről, nem ­nyilatkozott.

– Én az ellenzéki előválasztáson Miklós Attilát támogattam, mivel az ő világnézetét közel húsz éve ismerem – fogalmazott Fülöp Csaba MSZP-s önkormányzati képviselő, hozzáfűzve, a Stummer Jánostól idézett mondat az ő értékrendjébe nem fér bele, mondja azt bárki.

– Vélelmezem, hogy ironizált vagy viccelt Stummer János, és nem gondolta komolyan azt, amit írt vagy mondott. Ha viszont igen, akkor természetesen ezzel a kijelentéssel nem lehet azonosulni – nyilatkozta Takács Péter, az LMP területi szervezetének elnöke.

– Most már értem, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje kikre gondolt, amikor azt mondta, külön-külön képviselik a kommunistákat és a fasisztákat – mondta Bálint Kornél, a Fidesz csabai elnöke, hozzátéve, sajnálatos, hogy egyes emberek az elveiket feladva a hatalomért bármire képesek. Kiemelte, bízik benne, hogy a választók tudják, milyen értékrend szerint szavazzanak az április 3-ai voksoláson.

A listabotrányban is felmerült Stummer János neve

A Mandiner egy másik, a napokban megjelent cikke szerint Stummer János neve is felmerült az előző évtized egyik legnagyobb felsőoktatási, illetve jobbikos botrányában: a fővárosban, az ELTE BTK hallgatói önkormányzatában listát vezettek a gólyákról, a gólyatáborba jelentkezőket pedig jellemezték világnézetük, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján, illetve vállalhatatlan jelzőket társítottak hozzájuk. Az ellenzéki jelölt akkor tanársegédként az ELTE BTK-n oktatott, a kollégiumi hallgatói önkormányzat elnöke volt. Később elhagyta az ELTE-t.

Arról, hogy a botrányhoz Stummer Jánosnak is lehet köze, beszélt Korponyai Ernő, a Fidelitas elnökségi tagja is nemrég egy sajtótájékoztatón. Akkor az volt a fő téma, hogy az ellenzéki jelölt országgyűlési képviselőként az adófizetők pénzén havi 120 ezer forintért egy irodát bérel Jaminában, a Batsányi utcai üzletsoron, amely azonban nem is működik. A sajtótájékoztatón a fidelitasosok feltették azt a kérdést is, hogy a jelölt miért nevezi magát békéscsabainak, amikor Budapesten él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában