Kétmilliárdos beruházás

2022.03.22. 17:15

Mezőhegyesi alapkőletétel: megyéket kapcsol össze az új kerékpárút

Kedden tették le annak a fejlesztésnek az alapkövét, amelyet Mezőhegyes és a megyehatár kerékpárút-hálózatának fejlesztése érdekében valósítanak meg. A beruházás során többek között körforgalmat és új kerékpárforgalmi létesítményeket is építenek.

Zalai Mihály, Erdős Norbert és Pap István Tibor helyezte el az időkapszulát az alapkőnél

Fotó: Bencsik Ádám

A pályázatot a Békés Megyei Önkormányzat, a mezőhegyesi önkormányzat, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közösen, konzorciumi formában valósítja meg. A projekt 100 százalékos, vissza nem térítendő EU-s forrásból, összesen mintegy kétmilliárd forint támogatásban részesül. A második ütem helyszínén Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke emlékeztetett, egy hosszú folyamat végére értek. Immár új fejezet kezdődhet, a kivitelezés.

– Békés megye kerékpárút-fejlesztései között az egyik legnagyobb kivitelezés helyszínén vagyunk. Azért is fontos, mert eljut a megyehatárig, újabb utat nyitva a szomszédos megyébe. Összekapcsolódási pontja lesz Békés és Csongrád-Csanád megyének. A TOP-os projektek célja, miszerint a munkahelyek és a lakóhelyek összeköttetését támogassa, itt maximálisan teljesülhet. Azok a grandiózus fejlesztések, amelyek Mezőhegyesen elkezdődtek, felteszik a várost a turizmus térképére. Fontos, hogy ezek a kerékpárutak folytatódjanak, összekapcsolódjanak más megyék kerékpárút-hálózataival, és el lehessen jutni megyén belül is más turisztikai helyszínekre. A mezőgazdasági lehetőségeken túl ez a projekt az itt élők számára a boldogulásra, a megmaradásra ad újabb esélyt – fogalmazott Zalai Mihály.

 

– Mezőhegyes történetének leghosszabb kerékpárút-fejlesztésének lehetünk a részesei most. Három szomszédos településre juthatnak el a kerékpárosok és ez, a biztonságosabb közlekedés mellett, egyfajta turisztikai lehetőséget is előrevetít. Az itt élők 70 százaléka közlekedik kerékpáron a mindennapokban – ezt már Erdős Norbert államtitkár mondta, megemlítve, hogy a 2,3 milliárdos beruházáshoz az irányítóhatóság engedélyével újabb 300 millió forintot tettek hozzá, hogy teljessé váljon a projekt.

– Ez az a hely, ahol az első szakasz után (annak 25 százalékos a készültsége) folytatódhat a kivitelezés, itt épül meg a körforgalom, itt a beruházás alapköve.
Pap István Tibor polgármester a település különleges elrendezéséről beszélt, ami miatt ugyancsak kiemelten fontos – a térségi megítélésen
túl – a helyi lakosok szempontjából a beruházás.

– A ménesbirtok történelmi hagyományaiból örökölt, speciális települészerkezete van városunknak. Tizenkét lakott major van Mezőhegyes külterületén napjainkban, négyet megközelít a most épülő kerékpárút, továbbá 4-5 vállalkozást, telephelyet is. Lakosságunk négyötöde majorokban él, ezért is fontos nekünk ez a beruházás – hangsúlyozta a polgármester.  – Azt szeretném, ha a jövőben minél több majorba eljuthatnának az emberek jó minőségű kerékpárutakon.

 

A folytatásban is jelentős a fejlesztési keretünk

 

Zalai Mihály arról is szólt, hogy 68 kilométer kerékpárút-fejlesztés kapott támogatói döntést Békés megyében. Eddig a TOP-ból 35 kilométer hosszú szakasz átadása megtörtént.

– Előttünk van még számos fontos helyszín, köztük a mezőhegyesi is. Összességében 8,1 milliárd forintból készülhetnek el ezek a projektek. A 2021/2027-es fejlesztési ciklusban se állunk meg.

Számításaink szerint 8 milliárdot meghaladó fejlesztési keret áll majd rendelkezésre több felhívásban, különböző célú (turisztikai, munkábajárást segítő) kerékpárutak fejlesztésére. Egyre fontosabb a kerékpáros közlekedés, ez a jövő útja - fogalmazott Zalai Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában