Ünnepség/galériával

2022.03.05. 15:07

Megújult a szarvasi szlovák önkormányzat székháza

Gyermekek műsorával, ünnepélyes keretek között adták át szombaton a helyi szlovák önkormányzat felújított épületét Szarvason, az Eötvös utcában.

N. Sz.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Frankó Anna, a szarvasi szlovák önkormányzat elnöke elmondta, két ütemben korszerűsítették a székházat. Előbb 44,8 millió forintból a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, majd 10,3 millió forintos kormányzati támogatásból. Megújult a homlokzat, szigeteltek, nyílászárókat korszerűsítettek, rendbe tették a helyiségek padozatát. A jövőben szeretnék a tetőt felújítani, az udvari garázst rendbe tenni, illetve a kerítés állapotát is javítanák.

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára bejelentette, hogy a székház további felújítását 15 millió forinttal segíti a kormány. Soltész Miklós köszönetet mondott azért, hogy sporthétvégét rendezhettek a nemzetiségek Szarvason mintegy kétszáz fiatal számára. Jelezte, hogy a szarvasi szlovák iskolára idén 30 millió forintot biztosítanak, és sorolta, hogy számos helyen indulnak kisebb-nagyobb beruházások a nemzetiségek javára.

– Egy vérből valók vagyunk – hangsúlyozta, utalva a nemzetiségekre a szlovákoktól a románokon át a németekig. Hozzáfűzte: egy csoda, hogy békességben élünk egymás mellett, és a mostani békétlenség idejében felelősségünk van a Kárpát-medencében és Európában.

Babák Mihály, Szarvas polgármestere szerint hálát kell adni azért, hogy 300 éve újratelepítették a szlovákok Szarvast, büszke a tájházra, az iskolára, a színházra, a civil szervezetekre, amelyek a hagyományokat őrzik, amelyek éltetik a gyökereket és terebélyesebbé teszik a koronát. Hatalmas értéknek nevezte, hogy szeretetben, békességben, egyetértésben élhetnek a városban.

Az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke, Zelman Ferenc szerint a székházban érezni lehet a szarvasi szlovák kultúrát, identitást. Elmondta, a tájház a múltat jeleníti meg, a megújult épület viszont a jelen és a jövő színtere, ahol tovább ápolhatók a tradíciók.

A rendezvényen a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata elnöke, Kozma György bejelentette, hogy a hazai nemzetiségek is segítik a kormány által indított Híd Kárpátaljáért segélyprogramot. Gyűjtést szerveznek a helyi önkormányzataikkal, intézményeikkel, civil szervezeteikkel, a gyerekek oktatását pedig megszervezik az iskoláikban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában