Bővül a létszámuk

2022.03.01. 17:13

Felpezsdítik a nagycsaládosok közösségi életét Békéscsabán

Hatvan tagcsaláddal működik a Békéscsabai Városi Nagycsaládosok Egyesülete, kötelékükbe csaknem háromszázan tartoznak. A helyi szervezet a járvány alatt kevésbé lehetett aktív, új vezetője, Leléné Sás Mária azon munkálkodik, hogy forrásokat keressen, és újra felpezsdítse a közösségi életet.

Nagy Szilvia

Egy pécsi kalandparkban játszottak önfeledten két éve a szülők és a gyerekek

Fotó: BMH

A nagycsaládosok egyesülete 1990 óta működik Békéscsabán, létszáma egyre bővül. Elnökük elmondta, a szervezet önfenntartó, évek óta a tagdíjakból, a sikeres pályázatokból, valamint a támogatói adományokból befolyt összegből szerveznek programokat, ahol együtt lehetnek a családok. Egymást segítik, fontosnak tartják a szabadidő tartalmas eltöltését; ezekhez kínálnak alternatívákat­. Az évszakokhoz igazodó ünnepköröknél játszóházakat, évente születésnapi partit, baleset-megelőzési napokat, kézműves-foglalkozásokat tartanak. A programtervben mindig hangsúlyt kapnak az ismeretterjesztő, a kulturális és a sportrendezvények, valamint­ az egészséges életmódra, természetvédelemre nevelés is. 

– Nem egyénekkel számolunk, hanem családokkal. Éves szinten csaknem harmincféle programot tartunk, a világjárvány miatt viszont az elmúlt két esztendőt sajnos csendesen töltöttük. Most újra szeretnénk felélénkíteni, felpezsdíteni a közösségi életet – emelte ki Leléné Sás Mária. A tavaly megválasztott elnök hozzátette, az egyesület kötelékébe nem csak három vagy annál több gyermeket nevelő családok (rendes tagok) tartozhatnak, szívesen befogadnak egy, két gyermekkel rendelkező vagy akár gyermektelen, pártoló tagokat is. A csatlakozás egyetlen feltétele az éves tagdíj befizetése. 

 

– Vannak szülők, akiknek a gyermekei már kirepültek, idejük engedi, és szívesen végeznek önkéntes munkát. Néhányan már nagyszülőkként hozzák el az unokáikat. Közösségünk sokrétű, elfogadó, a társas kapcsolatok kialakítására, támogatására helyezzük a hangsúlyt – részletezte. Az egyesület programjai közül egyre több a nyilvános, nemcsak Békéscsabáról, hanem a környező településekről is várják az érdeklődőket. Helyben a Jaminai Közösségi Házban szoktak összejönni, de rengeteget utaznak is. 

– Egy több millió forintos EFOP-os pályázatnak köszönhetően éveken keresztül járhattuk az országot, eljutottunk Makóra, Szolnokra, a Tisza-tó mellé, Budapestre, Pécsre, sőt, Biharfüredre is. Ezek a kiruccanások kikapcsolódást, élményeket jelentettek a gyerekeknek és a szülőknek is, utóbbiakat kiemelve a nevelés, mosás, főzés, takarítás szürkeségéből – sorolta. Hozzátette, a tagság új emberek megismerésére, barátságok megkötésére is lehetőséget ad, egymáshoz kapcsolja a családokat. 

– Tavaly nyertünk a Budapest Bank és Békéscsaba által közösen meghirdetett pályázaton is, ebből „építjük fel” idén az Egészségutcát, amely nyolcadik alkalommal nyitja meg kapuit szeptember harmadik szombatján a Szent István téren. Sportolásra, egészségtudatos életmódra fókuszál, hatvan-hetven kiállítóra, nyolcvan-száz önkéntesre és kétezer-kétezer-ötszáz látogatóra számítunk – mondta el Leléné Sás Mária, aki két további pályázat pozitív elbírálásában is reménykedik. Kiemelte, ezekkel, valamint együttműködő partnereik – a Civil Szervezetek Szövetsége, a Csabagyöngye Kulturális Központ, a Jaminai Közösségi Ház, a Százlábú Egyesület, a Lisztérzékenyek Csoportja, a Jókai színház, a Filharmónia Magyarország – önzetlen segítségével tudnak színt vinni a hétköznapokba. Nagyra becsülik az önkéntesek munkáját, akik szintén hozzájárulnak az egyesület céljainak megvalósításához. 

A szülők feltöltődésére, egészségére is odafigyelnek

A békéscsabai nagycsaládosok kötelékébe tartozók automatikusan tagjai az országos egyesületnek is, kedvezményekre jogosító tagkártyával rendelkeznek. Felmutatásakor Békésben csaknem hatvan helyen – például a gyulai strandon, a dévaványai túzokvédelmi látogatóközpontban, a Körös-völgyi állatparkban – adnak kedvezményes belépőt. A helyi szervezet idén számítástechnikai tanfolyamot és angol társalgási kurzust is szeretne megszervezni a szülőknek, akik így kikapcsolódva fejlődhetnének, megújulhatnának. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően lehetőséget szeretnének teremteni a szülők tüdő-, az édesanyák nőgyógyászati szűrésére, valamint az édesapák prosztataszűrésére. A felnőttek egészségére tudatosan figyelnek: fontos, hogy életerősek legyenek, fel tudják nevelni a gyermekeket. Tervben van a közös színház- és mozilátogatás, az uszodai, edzőtermi program. Leléné Sás Mária kiemelte, a nehezebb sorban élő tagcsaládjaikra különösen figyelnek, adományokkal segítik egymást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában